Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχθηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι διεθνείς μεσολαβητές. Ο Νετανιάχου τη χαρακτήρισε «μη αποδεκτή», την ώρα που η διεθνής κοινότητα και οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή και νέο όλεθρο στην πολιορκούμενη Ράφα
Ισραηλινά τανκς απέκτησαν τον έλεγχο του ζωτικής σημασίας συνοριακού περάσματος της Ράφα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε τις επείγουσες προειδοποιήσεις από στενούς συμμάχους και συνέχισε την επέλασή του στην πόλη, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς παραμένουν στην κόψη του μαχαιριού.
Διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτικ επιχείρηση στη Ράφα, παρά το γεγονός οτι η Χαμάς δήλωσε χθες ότι αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Το Ισραήλ επιμένει ότι η συμφωνία δεν πληρεί τις βασικές απαιτήσεις του.
Οι διπλωματικές κινήσεις υψηλού διακυβεύματος άφησαν μια αχτίδα ελπίδας ζωντανή – αν και μετά βίας – για μια συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τουλάχιστον μια προσωρινή παύση στον πόλεμο των 7 μηνών που έχει ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας. Η επικείμενη επιχείρηση έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για τη μοίρα περίπου 1,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν στριμωχτεί στην πολιορκούμενη πόλη – και απείλησε να διευρύνει το ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και του κύριου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ξεκινήσει εισβολή στην πόλη, αφού το Ισραήλ διέταξε 100.000 Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από τις ανατολικές περιοχές της Ράφα. Στο τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς και πιστεύεται ότι ανέρχονται σε περίπου 100, μαζί με τα πτώματα περίπου 30 ακόμη ανθρώπων.
Η ισραηλινή 401η Ταξιαρχία εισήλθε στο πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της Γάζας νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, αναλαμβάνοντας τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του κρίσιμου συνοριακού σημείου. Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός δείχνουν ισραηλινές σημαίες να κυματίζουν από τανκς που κατέλαβαν την περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα αφού έλαβε πληροφορίες ότι «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς». Ο στρατός δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό, αν και είπε ότι μαχητές της Χαμάς κοντά στο πέρασμα εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους που σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη κοντά στο Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή.
Τόσο το πέρασμα της Ράφα όσο και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας – οι δύο κύριες οδοί εισόδου για βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή – έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο ημέρες. Αν και μικρότερα σημεία εισόδου εξακολουθούν να λειτουργούν, το μπλοκάρισμα είναι ένα πλήγμα στις προσπάθειες να διατηρηθεί η ροή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών που κρατούν ζωντανό τον πληθυσμό της Γάζας σε μια στιγμή που αξιωματούχοι λένε ότι στο βόρειο τμήμα του θύλακα βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη λιμός.
Συναγερμός για ανθρωπιστική καταστροφή
Η Ράφα ειδικότερα θεωρείται στρατηγικής σημασίας γιατί είναι η μόνη συνοριακή διέλευση της Γάζας που δεν ήλεγχε μέχρι σήμερα το Ισραήλ, το οποίο έκλεισε τις διελεύσεις του με τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την έναρξη του πολέμου αποτελούσε μία κρίσιμη τοποθεσία που επιτρέπει την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση ενός μικρού αριθμού Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων.
Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσει λόγω της κατάληψης του συνοριακού περάσματος της Ράφα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. «Η συνεχής διακοπή της εισόδου βοήθειας και προμηθειών καυσίμων στο πέρασμα της Ράφα θα σταματήσει την κρίσιμη ανθρωπιστική απάντηση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Η «καταστροφική πείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ειδικά στη βόρεια Γάζα θα επιδεινωθεί πολύ εάν διακοπούν αυτές οι διαδρομές ανεφοδιασμού», πρόσθεσε. Παλαιστίνιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι όλη η κίνηση σταμάτησε στις εγκαταστάσεις αφού καταλήφθηκε από ισραηλινά τανκς.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εν τω μεταξύ πρόσθεσε τη φωνή του στις αυξανόμενες επικρίσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος αγνοεί τις προειδοποιήσεις κατά της επίθεσης στη Ράφα, η οποία έχει γίνει νέο κομβικό σημείο στον επτάμηνο πόλεμο.
Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς συμφώνησε σε ένα σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια επίθεση στην πόλη. Οι ισραηλινές δυνάμεις εν τω μεταξύ ανέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα, ένα ζωτικής σημασίας σημείο εισόδου για βοήθεια προς τη Γάζα στα αιγυπτιακά σύνορα.
Είναι ένα μικρό δείγμα σε σχέση με την επαπειλούμενη επιχείρηση πλήρους κλίμακας του Νετανιάχου στη Ράφα, αλλά ο Μπορέλ την περιέγραψε ως χερσαία επίθεση. «Η χερσαία επίθεση εναντίον της Ράφα ξεκίνησε ξανά, παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας – των ΗΠΑ, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.
«Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις και αυτά τα αιτήματα, η επίθεση ξεκίνησε χθες το βράδυ. Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει ξανά πολλά θύματα, απώλειες αμάχων, άσχετα με το τι λένε. Υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Θα ωθηθούν σε οι λεγόμενες “ζώνες ασφαλείας” δεν υπάρχουν όμως ασφαλείς ζώνες στη Γάζα». Ο Μπορέλ περιέγραψε επίσης την έλλειψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ως «θλιβερή είδηση», προσθέτοντας: «Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε».
Νωρίτερα την Τρίτη, η επικεφαλής των επιχειρήσεων του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) στη Γάζα, Σούζε βαν Μέγκεν, έκανε παρόμοια σχόλια, δηλώνοντας στο CNN: «Όχι μόνο δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε, αλλά δεν υπάρχει επίσης τρόπος να φτάσουν εκεί»
Το σχέδιο εκεχειρίας
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο που κυκλοφόρησε η Χαμάς μετά την αποδοχή της, η πρόταση περιγράφει μια σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων παράλληλα με τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ολόκληρο τον θύλακα και τελειώνει με μια «βιώσιμη ηρεμία», που ορίζεται ως «μόνιμη παύση των στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων»
Στο πρώτο στάδιο της εκεχειρίας των 42 ημερών, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους – ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς- σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από μέρη της Γάζας. Στη συνέχεια, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τους όρους του επόμενου σταδίου, βάσει του οποίου οι υπόλοιποι πολίτες και στρατιώτες θα απελευθερωθούν, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την υπόλοιπη Γάζα.
Η Χαμάς απαίτησε τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Δημόσια, οι Ισραηλινοί ηγέτες απορρίπτουν αυτή τη συμφωνία, υποσχόμενοι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι – και η Χαμάς καταστραφεί.
Κοινοποιήστε: