Ο οδηγός της EWG (γνωστός και ως Dirty Dozen and Clean 15 ( «βρώμικη» και η «καθαρή» λίστα φρούτων και λαχανικών ) κάθε χρόνο παρουσιάζει δύο λίστες : μία τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά δηλαδή τα πιο επιβαρυμένα από
φυτοφάρμακα και μία με τα «καθαρά» φρούτα και λαχανικά ανάμεσα σε 48 πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά. Ο οδηγός βασίζεται σε αποτελέσματα πάνω σε 35.200 δείγματα που δοκιμάστηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ . Δύο πολύ χρήσιμες λίστες για όσους θελήσουν να αποφύγουν την κατανάλωση φυτοφάρμακων.
Η «βρώμικη» λίστα
1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Λάχανο
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Ροδάκινα
8. Κεράσια
9. Αχλάδια
10. Ντομάτες
11. Σέλινο
12. Πατάτες
Σύμφωνα με την έρευνα ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν περισσότερους από 50 διαφορετικούς τύπους φυτοφαρμάκων”, συνολικά ανιχνεύτηκαν 225 διαφορετικά φυτοφάρμακα . Όλα τα φρούτα και λαχανικά πρώτα πλύθηκαν σε κρύο νερό για 15 έως 20 δευτερόλεπτα και, κάποια από αυτά μετρήθηκαν αφού ξεφλουδίστικαν.
Φέτος, οι φράουλες ξεπέρασαν τη λίστα Dirty Dozen. Οι επιστήμονες της EWG εξήγησαν ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα φρούτα συχνά ψεκάζονται με χημικά σε διαμετακόμιση καθώς και στο αγρόκτημα. Το ίδιο ισχύει και για τα μήλα: Ένα απίστευτο 80% των συμβατικά καλλιεργούμενων περιέχει διφαινυλαμίνη, μια χημική επεξεργασία που τους εμποδίζει να μαυρίσουν στην αποθεματοποίηση αλλά έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. λόγω ανησυχιών για την υγεία .Σύμφωνα με την έρευνα της EWG, οι φράουλες, το σπανάκι και τα νεκταρίνια ήταν οι χειρότεροι παραβάτες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στη μέση φράουλα βρέθηκαν 20 διαφορετικά είδη φυτοφάρμακων ενώ στο σπανάκι βρέθηκε 1,8 φορές περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.
Η καθαρή λίστα 2019
2. Γλυκο καλαμποκι
3. Ανανάδες
4. Μπιζέλια
5. Κρεμμύδια
6. Παπάγια
7. Μελιτζάνες
8. Σπαράγγι
9. Ακτινίδια
10. Λάχανο
11. Κουνουπίδι
12. Πεπόνι κανταλούπ
13. Μπρόκολο
14. Μανιτάρια
15. Πεπόνι μελιτώματος
Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας (EWG) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μη παραστατικός, αφιερωμένος στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Διερευνούν το νερό της βρύσης ,την ασφάλεια των καλλυντικών ,τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO / GE) και τις ποσότητες φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα .
Πηγή Η «βρώμικη» και η «καθαρή» λίστα φρούτων και λαχανικών για το 2019
Κοινοποιήστε: