Η Βρετανία ξεκίνησε μια υποχρεωτική χρέωση 5 πένες στις πλαστικές σακούλες το 2015.Δέκα χρόνια μετά την Ερυθραία η οποία ήδη από το 2005 είχε προχωρήσει σε απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες. Η Τανζανία τις απαγόρευσε το 2006, η Ρουάντα το 2008. Περίπου 15 αφρικανικές χώρες έλαβαν μέτρα για πλαστικές σακούλες πριν από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και οι περισσότερες από αυτές με πολύ πιο ισχυρές απαγορεύσεις. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι “η Αφρική ξεχωρίζει ως η ήπειρος όπου ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών θέσπισε πλήρη απαγόρευση παραγωγής και χρήσης πλαστικών τσαντών”.
Τι γίνεται με τα υπόλοιπα πλαστικά;
Η Ζιμπάμπουε έχει απαγορεύσει τη συσκευασία πολυστυρενίου .
Οι Σεϋχέλλες απαγόρευσαν την εισαγωγή πλαστικών καλαμάκιων, σακουλών, κιβωτίων από πολυαιθυλένιο, πιάτων, φλιτζανιών και μαχαιροπήρουνων.
Η Ταϊβάν έχει απαγορεύσει καλαμάκια, τσάντες και πλαστικά μαχαιροπήρουνα.
Η Γαλλία θα θέσει μια παρόμοια απαγόρευση σε ισχύ από το 2020.
Η Ινδία έχει ήδη απαγορεύσει πλαστικά μιας χρήσεως στην πόλη του Νέου Δελχί.
Το Βανουάτου απαγόρευσε τις πλαστικές φιάλες.
Μετά από επιτυχή δράση σε πλαστικές σακούλες πριν από δέκα χρόνια, η Ρουάντα συζητά απαγορεύσεις σε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των μπουκαλιών, και θέλει να είναι η πρώτη χώρα χωρίς πλαστικά.
Θα πρέπει όμως να βιαστούν – η Κόστα Ρίκα έχει ήδη απαγορεύσει όλα τα πλαστικά μιας χρήσης και έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από οποιονδήποτε άλλο μέχρι στιγμής.
Το Μαρόκο (δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πλαστικών τσαντών στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ μέχρι το 2016) απαγόρευσε την παραγωγή, εισαγωγή, πώληση και διανομή όλων των πλαστικών σακουλών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Κένυα έχει την πιο σκληρή απαγόρευση πλαστικής τσάντας στον κόσμο: τέσσερα χρόνια φυλακή ή $ 40.000 πρόστιμο.
Πηγή Η Αφρική δείχνει τον δρόμο ενάντια στο πλαστικό, ενώ η πολιτισμένη Ευρώπη απλά ακολουθεί.
Κοινοποιήστε: