Ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Η γεωθερμία προσφέρεται για θέρμανση, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες. Στο
σχεδιασμό των κυβερνήσεων ήταν να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή, δυστυχώς όμως τα μεγάλα λόγια… δεν έγιναν πράξη. Στα οφέλη της γεωθερμίας είναι η άμεση μείωση του κόστους ενέργειας και τα φθηνότερα προϊόντα, άρα πιο ανταγωνιστικά και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στην λεκάνη του Στρυμόνα όπου έχουν εντοπισθεί τα πολύ σημαντικά πεδία Θερμών-Νιγρίτας, Λιθότοπου-Ηράκλειας, Θερμοπηγής-Σιδηρόκαστρου και Αγγίστρου. Πολλές γεωτρήσεις παράγουν νερά μέχρι 75 °C, πολύ καλής ποιότητας και παροχής.
Μεγάλα και μικρότερα γεωθερμικά θερμοκήπια λειτουργούν στην Νιγρίτα και το Σιδηρόκαστρο. Στην πεδινή περιοχή του Δέλτα Νέστου, πολύ σημαντικά γεωθερμικά πεδία, στο Ερατεινό Χρυσούπολης και στο Ν. Εράσμιο Μαγγάνων Ξάνθης.Στην Ν. Κεσσάνη και στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, σε μεγάλης έκτασης γεωθερμικά πεδία, παράγονται νερά θερμοκρασίας μέχρι 82 °C.Στην λεκάνη των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά, στην Σαμοθράκη, στο Λαγκαδά, στη Νυμφόπετρα και στη Νέα Απολλωνία.
Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στα νησιά μας που διαθέτουν ικανό δυναμικό (κυρίως τη Νίσυρο και το Γυαλί) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Δωδεκανήσων, σε ηλεκτρισμό!
Σήμερα, η κυριότερη ενεργειακή χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι η θέρμανση θερμοκηπίων. Η συστηματικότερη αξιοποίηση της γεωθερμίας πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση, η θερμική αφαλάτωση του νερού και η παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η συστηματική εκμετάλλευση των γεωθερμικών μπορεί να αποφέρει στη χώρα μας σημαντικά οφέλη:
-Εξοικονόμηση συναλλάγματος, με τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου,
-Εξοικονόμηση φυσικών πόρων, κυρίως με την ελάττωση της κατανάλωσης των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη,
-Καθαρότερο περιβάλλον, καθώς παράγονται πολύ μικρότερες εκπομπές CO2
Παρόλα αυτά, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας συναντά αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς ενδέχεται να προκύψουν:
-Προβλήματα από την απόρριψη των γεωθερμικών ρευστών στο περιβάλλον της περιοχής ή δύσοσμα αέρια (π.χ. υδρόθειο).
-Προβλήματα διάβρωσης και δημιουργίας αποθέσεων, κυρίως στις σωληνώσεις μεταφοράς των ρευστών τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Κοινοποιήστε: