Λίγες φορές στην πολιτική μας ιστορία συναντάμε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων για ένα ζήτημα. Μια τέτοια ομοφωνία έχουμε τώρα στο ζήτημα της αναθεώρησης του…
Συντάγματος. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να διαφωνεί ότι το ισχύον Σύνταγμα θέλει ριζική αναθεώρηση. Και αυτό είναι θετικό.
Το ισχύον Σύνταγμα έχει να αναθεωρηθεί από το 2001. Η αναθεώρηση που επιδίωξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ουσιαστικά απέτυχε, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία πλειοψηφία και έτσι περιορίστηκε σε δευτερεύουσες αλλαγές.
Η κύρια όμως αιτία που καθιστά τώρα αναγκαία την αλλαγή του θεμελιώδους νόμου του κράτους είναι η κρίση.
Το οικονομικό μοντέλο της ελληνικής κοινωνίας, όπως το βιώσαμε πριν από την κρίση, έχει ήδη εξαντληθεί. Κοινωνικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τότε, έχουν πλέον χρεοκοπήσει.
Η κρίση και η μνημονιακή περίοδος συνέτριψαν το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης στις θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του. Επανάσταση δεν έγινε, αλλά οι σχέσεις που κατέρρευσαν πρέπει να οικοδομηθούν ξανά. Σε ποια βάση είναι το ερώτημα.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Γιατί μπορεί να υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη μιας ριζικής συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά οι διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα για το περιεχόμενό της είναι υπαρκτές και ορατές.
Ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, σηματοδότησε την έναρξη μιας συζήτησης για το θέμα αυτό, που πρέπει να αποδειχτεί γόνιμη και ουσιαστική.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μια νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, θέτοντας τους βασικούς άξονες που κατά τη γνώμη του ανταποκρίνονται στον στόχο που θέτει.
Το ζητούμενο τώρα είναι οι ολοκληρωμένες προτάσεις όλων των πλευρών του πολιτικού συστήματος, πέρα από τις αρχικές αντιδράσεις των κομμάτων στη χθεσινή πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.
Η συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε το μεταπολιτευτικό παρελθόν αυτής της χώρας, τις παθογένειες και τις αδυναμίες του σε όλα τα επίπεδα, να προωθηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν με όραμα και με προοπτική.
Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να βλέπει μακριά. Δεν είναι παιχνίδι μικροπολιτικής. Θα την πραγματοποιήσουμε όπως πρέπει ή θα την παραπέμψουμε στις ελληνικές καλένδες;…
efsyn.gr
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: