οικονομικές συνθήκες πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η υλοποίηση. Η τοπική κοινωνία δεν διάβασε ποτέ τις μελέτες ούτε πήρε σοβαρά τις άδειες που σωρηδόν ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συναίνεση όλων των υπουργείων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες γης, που νόμισαν ότι θα έκαναν μπίζνες με τις εταιρείες, δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού και προσδοκίας μιας νέας πηγής εσόδων. Σήμερα η Νότια Εύβοια είναι χειροπόδαρα δεμένη με εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν ούτε καν αποζημίωση και η τοπική κοινωνία ανίκανη ακόμη να αντιδράσει.
Ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται
Οι επιπτώσεις βαριές και σημαντικές για το τοπικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τη ζωή των κατοίκων. Η Νότια Εύβοια θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας, μια προοπτική που θα έχει καθοριστική επίδραση για το μέλλον της. Οι εταιρείες θα δρέψουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση των τοπικών πόρων χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για την απόκτηση της γης, ενώ οι κάτοικοι θα υποστούν τις βαριές συνέπειες από την απώλεια των τοπικών πόρων. Το αντισταθμιστικό όφελος υπέρ των Δήμων και των κατοίκων που ορίζει ο ν.3851/2010 δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο σκέλος του υπέρ των κατοίκων. Εξάλλου είναι άνευ αξίας μπροστά στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίθετα οι κάτοικοι θα πληρώνουν από πάνω τις εταιρείες μέσω του τέλους ΑΠΕ που συνεχώς αυξάνεται στου λογαριασμούς ρεύματος. Παρόμοιες ιστορίες συνέβαιναν στην εποχή της αποικιοκρατίας.
Επιπτώσεις
Η Νότια Εύβοια θα υποστεί βαριές απώλειες από την επιδρομή των αιολικών πάρκων που τελικά θα διαβρώσουν την αξία της και τη μοναδικότητά της.
Απώλεια ταυτότητας
Οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες που θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά της Νότιας Εύβοια θα προκαλέσουν μια δραματική αλλαγή στη φυσιογνωμία του τοπίου. Το φυσικό τοπίο θα αντικατασταθεί από ένα βιομηχανικό εργοταξιακό τοπίο. Όπως η Πτολεμαϊδα είναι γνωστή για τα εργοστάσια λιγνίτη, η Νότια Εύβοια θα ταυτιστεί με τη λειτουργία ατέλειωτων αιολικών πάρκων. Το φυσικό περιβάλλον θα έχει υποστεί σοβαρές πληγές για να μπορεί να δίνει σταθερή αξία και φήμη τουριστικού προορισμού στην Νότια Εύβοια.
Απώλεια χρήσεων γης
Οι μέχρι σήμερα χρήσεις γης περιλαμβάνουν τους βοσκότοπους για την κτηνοτροφία, περιοχές με σχιστολιθική πλάκα για εκμετάλλευση, το φυσικό τοπίο για την προσέλκυση τουρισμού και την γη εμπορικής αξίας για ανάπτυξη κατοικίας. Ολες αυτές οι χρήσεις γης θα συρρικνωθούν από την ζώνες κατάληψης και επέμβασης των ανεμογεννητριών και των έργων υποδομής. Για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην Οχη θα αφαιρέσουν τουλάχιστον 2.272 στρέμματα γης από παραδοσιακές χρήσεις γης, χωρίς να υπολογίσουμε τις απώλειες από τους δρόμους και τα δίκτυα μεταφοράς.
Απώλεια της Περιοχής της Όχης
Η προστατευόμενη περιοχή της Όχης θα υποστεί ανυπολόγιστη βλάβη από την εγκατάσταση τουλάχιστον 180 α/γ σε απομονωμένες ορεινές και παράκτιες τοποθεσίες. Τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων πρόσβασης με τις εκσκαφές που απαιτούνται και τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που θα περιζώσουν τα χωριά του Καβοντόρου θα μεταβάλουν δραστικά τη φυσιογνωμία του φυσικού τοπίου που θα θυμίζει απέραντο εργοτάξιο. Επεμβάσεις τέτοιας κλίμακας είναι ασύμβατες με το καθεστώς προστασίας που διέπει την Όχη, απειλούν την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και ισοδυναμούν με την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας. Η πολιτεία όφειλε να προστατεύσει την περιοχή της Όχης αλλά αποφάσισε να την κατεδαφίσει.
Απώλεια της βιοποικιλότητας
Η εκτεταμένη δασική βλάστηση των χαμηλών θάμνων θα μειωθεί λόγω των εκχερσώσεων και της καταπλάκωσης από μετακινήσεις χωμάτων. Για παράδειγμα οι ερεικώνες της Ανατολής ή η ποωδης βλάστηση σε βραχότοπους θα ισοπεδωθούν από τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η πλούσια ερπετοπανίδα της περιοχής θα μειωθεί με τις βίαιες επεμβάσεις στους τόπους που βρίσκει καταφύγιο. Τα αρπαχτικά πουλιά της Όχης επίσης κινδυνεύουν από ενδεχόμενες προσκρούσεις με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αλλά και από την μείωση ή την όχληση των τόπων τροφοληψίας και φωλιάσματος. Οι νέοι δρόμοι πρόσβασης που θα κατακερματίσουν την ενότητα της βλάστησης θα ευνοήσουν το παράνομο κυνήγι.
Απώλεια του τουρισμού
Τα φυσικά τοπία της Νότιας Καρυστίας και ειδικά της Οχης κρύβουν μια άγρια φυσική ομορφιά που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες με περιηγητικό ενδιαφέρον. Ωστόσο τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες ή απώλειες σε μοναδικά τοπίαπου δεν πρόλαβαν ποτέ να γίνουν γνωστά. Για παράδειγμα ο επισκέπτης θα οδεύει προς το Πετροκάναλο και το φαράγγι του Δημοσάρη ή τον Καστανόλογγο περνώντας μέσα από δάσος ανεμογεννητριών. Η Κερασιά και η Ανατολή όπου βρίσκεται η Ανεμοπύλα θα σαρωθούν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακριβώς στην κορυφογραμμή. Η Αρχάμπολη και το ακρωτήριο του Καφηρέα θα περικυκλωθούν από ανεμογεννήτριες. Ηαπώλεια του φυσικού τοπίου στην Όχη και την υπόλοιπη Καρυστία σημαίνει απώλεια τουρισμού.
Κίνδυνος φυσικών καταστροφών
Η διάβρωση των πρανών είναι συχνό φαινόμενο στους αγροτικούς δρόμους της Νότιας Καρυστίας επειδή λείπουν συνήθως τα κατάλληλα τεχνικά έργα. Η διάνοιξη νέων δρόμων πλάτους 5μ σε απότομες κλίσεις και η μετακίνηση χωμάτων θα αυξήσει τις έντονες διαβρώσεις και την απώλεια γόνιμου εδάφους. Επειδή είναι αδύνατο να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα στα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, είναι πιθανή η πρόκληση κατολισθήσεων λόγω της αλλαγής του ρου των επιφανειακών νερών. Για παράδειγμα το 2001 ο νέος τότε δρόμος προς τον Πετροκάναλο με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν προκάλεσε κατολίσθηση στην Αγία Τριάδα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην τοποθεσία. Σημαντικός επίσης είναι κίνδυνος πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς, ένα πρόβλημα που έχει αυξηθεί στην Νότια Καρυστία από τότε που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα.
Κοινοποιήστε: