Το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες η γαλλική κυβέρνηση και τα άνευ προηγουμένου μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν κατά των…
διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα οι σημερινές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» να έχουν αρκετά μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις περασμένες εβδομάδες.
Η τελευταία επίσημη ενημέρωση (από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ) για τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, στην πρωτεύουσα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έκανε λόγο για 125.000 διαδηλωτές.
Αφορμή για τη συνεχιζόμενη εξέγερση είναι η λιτότητα και οι αυξήσεις στα καύσιμα, όμως, εδώ και αρκετό καιρό το κίνημα έχει λάβει χαρακτηριστικά γενικότερης αποδοκιμασίας κατά του Γάλλου προέδρου.
Άγρια καταστολή και άνευ προηγουμένου μέτρα
Οι γαλλικές αρχές, πάντως, φρόντισαν να δείξουν από νωρίς το πρωί τις διαθέσεις τους απέναντι στους διαδηλωτές, καθώς οι συνεχείς έλεγχοι στοιχείων και οι προληπτικές προσαγωγές, προτού ξεκινήσουν οι πορείες, ήταν εκατοντάδες.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσαχθεί αγγίζει τους 1.385, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Εξ αυτών, οι 975 έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, με τον υπουργό να σημειώνει ότι κι οι δύο προηγούμενοι αριθμοί «θα αυξηθούν».
Την ίδια στιγμή περίπου 90.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρέθηκαν επί ποδός σε όλη τη χώρα με τον κύριο όγκο των δυνάμεων να βρίσκονται στην πρωτεύουσα, όπου χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα και έφιππη αστυνομία.
Τα τεθωρακισμένα και οι έφιπποι χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύουν τα όποια οδοφράγματα επιχειρούσαν να στήσουν διαδηλωτές.
Φωτιές, πέτρες και πλαστικές σφαίρες
Οι πρώτες συγκρούσεις στο Παρίσι σημειώθηκαν το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, ενώ από το μεσημέρι και μετά ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικοί έπαιζαν «κλεφτοπόλεμο» σε δρόμους και γειτονιές της πρωτεύουσας.
Μεγάλο μέτωπο δεν υπήρξε παρά μόνο αρκετές μικρές εστίες συγκρούσεων με ομάδες διαδηλωτών να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, να καίνε αυτοκίνητα και να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.
Η απάντηση των γαλλικών Αρχών ήταν βίαια, ενώ υπάρχουν αρκετές καταγγελίες με βίντεο και φωτογραφίες για χρήση πλαστικών σφαιρών και τραυματισμό πολιτών.
Επισήμως ο αριθμός των τραυματιών στο Παρίσι έφθασε τους 118 από την πλευρά των διαδηλωτών και τους 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Αναβρασμός και ταραχές και σε άλλες πόλεις
Μπορεί το Παρίσι να βρέθηκε στο επίκεντρο, όμως δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Συγκρούσεις ξέσπασαν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Μασσαλία, η Λιόν, η Τουλούζη, το Μπορντό και η Νάντη, ενώ σε μικρότερες πόλεις οι διαδηλώσεις ήταν ήρεμες.
«Κιτρίνισαν» Βέλγιο και Ολλανδία
Σήμερα τα «κίτρινα γιλέκα» επεκτάθηκαν και στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκαν πορείες σε Βρυξέλλες, Χάγη και Άμστερνταμ.
Στη βελγική πρωτεύουσα, όμως, η καταστολή ήταν πρωτοφανείς με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν περίπου 400 από τους χίλιους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Στις ταραχές που σημειώθηκαν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού.
Πιο ήρεμες ήταν οι κινητοποιήσεις στην Ολλανδία, όμως υπήρξαν μερικές συλλήψεις στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ο Μακρόν ετοιμάζει… εμφάνιση
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με διαρροές από το Ελιζέ, ετοιμάζεται να απευθυνθεί προς τους πολίτες στις αρχές της εβδομάδας, πιθανόν το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει παραμείνει άφαντος όλες αυτές τις ταραχώδεις εβδομάδες, ενώ τη διαχείριση της κρίσης ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει δει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και τους πολίτες να αντιδρούν στο μείγμα πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει…
Κοινοποιήστε: