Τα ευρήματα στο Γκιομπεκλί Τεπέ δείχνουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοι ήταν δεινοί παρατηρητές του ουρανού – Ανακαλύφθηκε ηλιακό ημερολόγιο
Ό,τι μάθαμε στο σχολείο για τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς, η ανακάλυψη του Γκιομπεκλί Τεπέ στη νότια Τουρκία φαίνεται να το… ακυρώνει.
Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο σημείο όμως το 90% δεν έχει ακόμη ανασκαφθεί. Το λίθινο “συγκρότημα” στο Γκιομπεκλί Τεπέ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην αρχαιολογία, καθώς στα πέτρινα περιβλήματα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι χτίστες είχαν καταγράψει ένα αστρονομικό γεγονός. Το εν λόγω γεγονός πυροδότησε μια βασική αλλαγή στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Η έρευνα ισχυρίζεται ότι οι αρχαίοι πρόγονοι ήταν σε θέση να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους για τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους αστερισμούς με τη μορφή ενός ηλιακού ημερολογίου, που δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τον χρόνο και να σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών.
Η νέα ανάλυση των συμβόλων σε σχήμα V που είναι σκαλισμένα σε στύλους δείχνουν ότι το κάθε V θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μέρα. Αυτή η ερμηνεία επέτρεψε στους ερευνητές να «μετρήσουν» ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών σε έναν από τους πυλώνες, αποτελούμενο από 12 σεληνιακούς μήνες συν 11 επιπλέον ημέρες.
Το θερινό ηλιοστάσιο εμφανίζεται ως μια ξεχωριστή, ειδική ημέρα, που αντιπροσωπεύεται από ένα V που κρέμεται γύρω από τον λαιμό ενός θηρίου, παρόμοιο με πουλί. Κάτι τέτοιο πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει το θερινό ηλιοστάσιο εκείνη την εποχή. Άλλα αγάλματα που πιθανώς αντιπροσωπεύουν θεότητες, έχουν βρεθεί με παρόμοια σημάδια V στον λαιμό τους.
Δεδομένου ότι απεικονίζονται τόσο ο κύκλος της Σελήνης όσο και ο κύκλος του Ήλιου, τα σκαλίσματα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το αρχαιότερο σεληνιακό ημερολόγιο του κόσμου, με βάση τις φάσεις της Σελήνης και τη θέση του Ήλιου, που χρονολογούνται πριν από άλλα γνωστά ημερολόγια.
Στο Γκιομπεκλί Τεπέ υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι οι αρχαίοι πρόγονοι χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο πέτρινο μνημείο για να καταγράψουν την ημερομηνία που πλήθος θραυσμάτων κομήτη χτύπησε τη Γη σχεδόν πριν από 13.000 χρόνια (11.600 π.Χ.), αναφέρουν οι ερευνητές.
Η θεωρία λέει ότι το χτύπημα του κομήτη προκάλεσε μαζική τήξη παγετώνων που έληξε την τελευταία Εποχή των Παγετώνων και προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 120 μέτρα. Θα μπορούσε επίσης να έχει προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη γεωργία.
«Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Γκιομπεκλί Τεπέ ήταν δεινοί παρατηρητές του ουρανού. Κάτι τέτοιο δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχαν πληγεί από χτύπημα κομήτη», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, ο δρ. Μάρτιν Σουίτμαν από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή το χτύπημα του κομήτη εγκαινίασε μια -μικρής διάρκειας- εποχή παγετώνων. Το αποτέλεσμα ήταν οι κοινωνίες εκείνης εποχής που ασχολούνταν στη γεωργία να σταματήσουν τις όποιες δραστηριότητές τους καθώς το κρύο τις καθιστούσε αδύνατες.
*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork
Κοινοποιήστε: