Θηλαστικά, ερπετά, πουλιά, ψάρια, έντομα, στηρίζουν και συντηρούν το κόσμο στον οποίο ζούμε.
Στα αστικά περιβάλλοντα όμως, όπου κατοικούμε οι περισσότεροι, δεν έχουμε πρόσβαση στην άγρια φύση και ζωή. Σκύλοι, γάτες, κουνέλια, καναρίνια και παπαγαλάκια, είναι τα συνηθέστερα είδη, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι.
Η ζωή μαζί με ζώα δεν μας είναι κάτι άγνωστο. Έχουμε εξελιχθεί βασίζοντας την επιβίωση μας σε αυτά. Έτσι τα πήραμε μαζί μας στα διαμερίσματα, όπως πήραμε και τα φυτά μας σε γλάστρες, γιατί τα έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε ένα μέρος της φύσης κοντά μας. Και τα μεν φυτά, μπορούν να ζήσουν με λίγο χώμα, νερό και ήλιο, τα ζωάκια όμως χρειάζονται περισσότερα πράγματα.
Χρειάζονται ποιοτική και κατάλληλη για το κάθε είδος τροφή, επαρκή χώρο και κατάλληλο περιβάλλον, φροντίδα της υγείας τους, σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών τους. Δεν είναι φιλοζωία το να κρατάμε δεμένα και περιορισμένα τα κατοικίδια μας, ούτε να τα ταΐζουμε με το δικό μας φαγητό ή ακόμη χειρότερα με υπολείμματα της κουζίνας.
Η απόκτηση και φροντίδα ενός κατοικίδιου, πρέπει να συνοδεύεται από τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι θα μας συντροφεύει για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια ή και περισσότερα.
Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα είμαστε κηδεμόνας και αποκλειστικός υπεύθυνος για την υγεία και σε ευζωία του. Θα βρίσκεται πάντα εκεί που θα βρισκόμαστε και δεν θα πρέπει να μας κουράζει η παρουσία του.
Αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις είναι καλύτερα να μη δεσμευθούμε. Το ζώο δεν είναι αντικείμενο που μπορείς να το επιστρέψεις στο κατάστημα, ούτε κάτι άχρηστο που μπορείς να το πετάξεις, ελαφρά τη καρδία. Είναι ζωντανό πλάσμα με ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά και ανάγκες σωματικές και συναισθηματικές.
Οι σκύλοι και οι γάτες, ζουν κοντά στον άνθρωπο τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν μακριά από αυτόν.
Όταν εγκαταλείπονται δεν μπορούν να επιβιώσουν εύκολα μόνα τους και υποφέρουν. Συγχρόνως κινδυνεύουν και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για ανθρώπους και άλλα ζώα, προπάντων οι σκύλοι που δημιουργούν αγέλες.
Έτσι λοιπόν, όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε κατοικίδιο, καλό θα είναι να ενημερωθούμε από ειδικό για το ποιο είδος ζώου, γένος και μέγεθος, μπορούμε να διαχειριστούμε και να φροντίσουμε, να αποκτήσουμε τις γνώσεις που απαιτούνται και μόνο τότε να λάβουμε την οριστική μας απόφαση και να προχωρήσουμε στην απόκτηση του.
Ακόμη καλύτερα αν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζώο. Υπάρχουν – δυστυχώς – τόσα πολλά… Σίγουρα ανάμεσά τους θα βρούμε τον ιδανικό σύντροφο ενώ ταυτόχρονα γλιτώνουμε μια ψυχή από τον ιδρυματισμό και τη μοναξιά. Αξίζει να το σκεφτούμε.
Ελισάβετ Καλερίδου – Κτηνίατρος
Το Διαβάσαμε Ημέρα των Ζώων – Τα έχουμε ανάγκη…
Κοινοποιήστε: