Aγγειακή δυσπλασία: Είναι πάθηση που πλήττει το αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού
Χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: τα φλεβικά αγγειώματα, τις τηλαγγειεκτασίες, τις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και τα σηραγγώδη αγγειώματα.
Ο όρος αγγειοδυσπλασία είναι γενικός και περιλαμβάνει κάθε δυσπλασία (δηλαδή, συγγενή ανωμαλία) που αφορά αγγεία. Μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Διακρίνουμε φλεβικές δυσπλασίες (αφορούν μόνο φλέβες), λεμφικές δυσπλασίες (αφορούν μόνο λεμφαγγεία), φλεβολεμφικές δυσπλασίες (αφορούν φλέβες και λεμφαγγεία) και αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες (όταν αρτηρίες συνδέονται απευθείας με φλέβες χωρίς την παρεμβολή τριχοειδών αγγείων).
Πότε εμφανίζονται οι αγγειοδυσπλασίες;
Μολονότι όλες οι αγγειοδυσπλασίες υπάρχουν κατά τη γέννηση, εκδηλώνονται σε διάφορες ηλικίες. Γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά δεν γνωρίζουμε την αιτία. Διεξάγονται επιστημονικές έρευνες για να μελετηθεί η τυχόν γενετική τους βάση. Η κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία κληρονομείται ως αυτοσωμιακό επικρατές χαρακτηριστικό.
Ποια είναι τα συμπτώματα των αγγειοδυσπλασιών;
Φλεβικές δυσπλασίες – Μπορεί να προκαλούν πόνο τοπικά. Οι φλεβικές και οι λεμφικές δυσπλασίες μπορεί να προκαλούν διόγκωση κάτω από το δέρμα με εκ γενετής σημάδι [birthmark] στο υπερκείμενο δέρμα. Οι φλεβικές και οι λεμφικές δυσπλασίες μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο Klippel-Trenaunay.
Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες – Μπορεί να προκαλούν πόνο. Αν έχουν πολύ μεγάλο όγκο αιματικής ροής, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια. Ανάλογα με την εντόπισή τους μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία (σε όργανα όπως τα έντερα, η μήτρα και η ουροδόχος κύστη).
Επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ισχαιμία, δηλαδή, σημαντική μείωση της αιματικής ροής προς περιφερικότερους ιστούς (π.χ. μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία σε επίπεδο αστραγάλων ή άκρου ποδιού μπορεί να προκαλεί ισχαιμικό πόνο ηρεμίας στα δάκτυλα λόγω υποκλοπής της ροής αίματος προς αυτά). Αν εντοπίζονται στην κεφαλή και τον τράχηλο, μπορεί να προκαλούν σοβαρές εμβοές ώτων.
Η αγγειακή δυσπλασία μπορεί να οφείλεται στους εξής παράγοντες:
- Κληρονομικότητα
- Δυσλειτουργίες κατά την εμβρυακή περίοδο
- Οι δυσλειτουργίες και οι ανωμαλίες αυξάνονται φτάνοντας σε σημείο αλλοιώσεων και σε κίνδυνο εκδήλωσης της αιμορραγίας.
Aγγειακή δυσπλασία: Συμπτώματα
Η αγγειακή δυσπλασία εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:
- Αιμορραγία
- Πονοκέφαλος
- Κρίσεις επιληψίας
- Εστιακά νευρολογικά ελλείμματα
- Υποαιμάτωση του εγκεφαλικού ιστού
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της αγγειακής δυσπλασίας γίνεται μέσω ειδικών εξετάσεων. Απαιτείται μαγνητική και επεμβατική αγγειογραφία.
Αντιμετώπιση
Aντιμετωπίζεται αναλόγως του βαθμού της βλάβης και της δυσλειτουργίας. Η θεραπεία που προτείνεται είναι είτε χειρουργική είτε με τη χρήση ακτινοβολίας, είτε με λέιζερ, ανά περίπτωση.
Πρόληψη
Όταν το κύριο σύμπτωμα είναι οι κρίσεις επιληψίας και ο πονοκέφαλος πρέπει να ελεγχθεί η υπέρταση και να αποφεύγονται τα αντιπηκτικά φάρμακα. Συνήθως για την πρόληψη χορηγούνται αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την αγγειακή δυσπλασία είναι ο αγγειολόγος.
Κοινοποιήστε: