Κορίτσια μου αγαπημένα, ήρθε η ώρα της μαγειρικής! Αγαπώ τις μελιτζάνες σαν φαγητό και όταν πρόκειται να κάνω μια συνταγή με μελιτζάνες πάντα έχω λίγη χαρά περισσότερη μέσα μου. Είπα σήμερα να κάνουμε ένα φαγητό που γενικά είναι ξεχασμένο και δεν το πολύ φτιάχνουμε. Προτιμάμε συνήθως μουσακά ή παπουτσάκια και το καημένο το ιμάμ μπαϊλντί μένει στο βιβλίο των συνταγών.
Απορώ γιατί βέβαια, μιας και είναι πολύ πιο απλό, εύκολο και γρήγορο σε σχέση με τα άλλα δύο. Δεν πειράζει, όμως, γιατί είμαι εγώ εδώ που το φαγητό αυτό μου αρέσει πολύ και το φτιάχνω συχνά πυκνά. Ουσιαστικά το ιμάμ είναι σαν να φτιάχνεις παπουτσάκια αλλά με κρεμμύδια. Και μην σε τρομάζει το κρεμμύδι, γιατί θα μαγειρευτεί και θα γλυκάνει και δε θα έχει την έντονη γεύση όπως όταν είναι ωμό.
Δες επίσης: Συνταγή για μπουρεκάκια μελιτζάνας!
Νόστιμη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 8 μελιτζάνες τσακώνικες
- 5 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
- 250γρ. τριμμένη ντομάτα
- 3κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1κ.σ ζάχαρη
- 200ml+200ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Δες επίσης: Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο!
Εκτέλεση:
Κόψε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και χάραξες κάθετες λωρίδες στη μια πλευρά της μελιτζάνας. Αν πιστεύεις πως θέλουν ξεπίκρισμα, βάλε αλάτι στις χαρακιές που έχεις κάνει και άφησε τες για μια ώρα. Ξέπλυνε τες και σκούπισε τες καλά για να μην σου πετάξουν λάδια στο τηγάνισμα. Βάλε λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει βάλε τις μελιτζάνες. Ψήσε κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά. Στόχος είναι να έχουν μαλακώσει οι μελιτζάνες.
Δες επίσης: Γλυκοπατάτες και μελιτζάνες με κάρυ και tabasco!
Παράλληλα με τις μελιτζάνες μπορείς να ξεκινήσεις και το σοτάρισμα των κρεμμυδιών. Καθάρισε τα και κόψτα σε λωρίδες. Βάλτα στο τηγάνι και σοτάρισε τα σε χαμηλή φωτιά. Όσο πιο πολύ τα σοτάρεις τόσο πιο γλυκιά και καραμελωμένη γεύση θα πάρουν. Ιδανικός χρόνος σοταρίσματος είναι γύρω στα 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφού σοτάρεις τα κρεμμύδια σου πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα και 2κ.σ από τον πελτέ και ανέβασε λίγο την φωτιά για να ανακατέψεις μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ με την χαραγμένη πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω. Γέμισε τες με τα κρεμμύδια και τέλος πρόσθεσε στο ταψί τις άλλες 2κ.σ πελτέ και το ελαιόλαδο (200ml). Ψήσε τους 180 για 45 λεπτά. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι έτοιμο να το απολαύσεις με μπόλικη φέτα και λίγο ψωμάκι!
Δες επίσης: Αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας & μελιτζάνα!
Bonus Tips:
Μπορείς να προσθέσεις για περισσότερη γεύση και 2 σκελίδες σκόρδο αν σου αρέσει. Επίσης, λίγο πριν βγάλεις το φαγητό από τον φούρνο, μπορείς να βάλεις στις μελιτζάνες σου τριμμένο τυρί και να το αφήσεις να λιώσει απολαυστικά πάνω από τις μελιτζάνες. Τέλος, βάλε σχετικά κολλητά τις μελιτζάνες στο ταψί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βάλεις υπερβολικά πολύ λάδι.
The post Εύκολη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: