Το τέλειο φαγητό για όσους ξέρουν τα βασικά στη μαγειρική. Φτιάχνονται στο άψε σβήσε, ενώ γίνονται σε διάφορες παραλλαγές.
Υλικά
- Μερίδες: 4
Για τα γιουβαρλάκια
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 2 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι
- 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σούπα
- 1.300 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κλωναράκι σέλινο
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι
- 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
Tips
- Για γιουβαρλάκια αυγολέμονο: Χωρίζουμε 2 αυγά σε κρόκους κι ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός μέχρι να αφρίσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ενσωματώνουμε τους κρόκους και κατόπιν τον χυμό 2 λεμονιών σε συνεχή ροή συνεχίζοντας το χτύπημα. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σε συνεχή ροή στο μείγμα των αυγών χτυπώντας διαρκώς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 3-4 φορές. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο σκεύος και την κουνάμε κυκλικά να πάει παντού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους.
Βήμα 2
Σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση ρίχνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο και τα γιουβαρλάκια. Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα αν χρειαστεί.
Βήμα 3
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄ ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια, να βράσει το ρύζι και να χυλώσει ωραία η σούπα.
Βήμα 4
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τον άνηθο, ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: