Στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αλλά και των άλλων ξένων ηγετών έθεσε θέμα τελικά Αιγαίου και Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος, ανοίγοντας ολόκληρη τη βεντάλια των ζητημάτων που αντιμετωπίζει με την Ελλάδα. Από τα νησιά του Αιγαίου, τις αμερικανικές βάσεις, τον εναέριο χώρο και την.. αθέτηση του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ελλάδας, που «τον τελευταίο καιρό δεν ταιριάζει με την αντίληψη που έχει η Άγκυρα για την πολιτική», όπως ανέφερε, και στους ξένους ηγέτες που συνομίλησε σε διμερές επίπεδο. Με άλλα λόγια, παραπονέθηκε σε κάποια ΑΥΤΙΑ, που ίσως θεωρεί ότι μπορούν να επηρεάσουν την Αθήνα.
«Πρόσφατα, έκανα μία πρόταση, ειδικά μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη. ‘Από εδώ και πέρα’, είπα, ‘ας μιλάμε μεταξύ μας, οι δυο μας για διμερείς σχέσεις και ας μην εμπλέκουμε τρίτους ανάμεσά μας’. Αλλά, παρόλα αυτά, μετά από 2-3 εβδομάδες με την ομιλία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ανέτρεψε εντελώς τη συμφωνία μας δυστυχώς. Όχι μόνο αυτό, αλλά το ίδιο έκανε και στο Νταβός», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Παράνομες» επισκέψεις
«Και δεν έμεινε μόνο εκεί», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Από τη μια έγιναν έκτακτες επισκέψεις σε νησιά και βραχονησίδες και κατά τη διάρκεια αυτών των έκτακτων επισκέψεων έκαναν προσπάθειες να τα εξοπλίσουν. Ο οπλισμός αυτών των νησιών και βραχονησίδων δεν συνάδει ούτε με τις συνθήκες της Λωζάνης, ούτε των Παρισίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα εξοπλίσετε. Όμως, η Ελλάδα προέβη σε ένα τέτοιο βήμα», υποστήριξε.
«Δεν τα χάβω για τις βάσεις»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
«Υπάρχουν κι αυτές οι 5+4 βάσεις, δηλαδή αυτές που έφτιαξαν οι ΗΠΑ. Η απάντηση όταν ρωτάμε είναι ότι είναι ‘εναντίον της Ρωσίας’. Εγώ αυτά δεν τα πολύ-χάβω. Γιατί; Για ποιο λόγο; Ρωτάμε το γιατί; Αν πρόκειται να οικοδομήσουμε και να φτιάξουμε έναν κόσμο, όπου θα επικρατεί η ειρήνη, τότε γιατί γίνονται αυτά τα βήματα; Φυσικά, δεν το βλέπουμε θετικά και το είπαμε και στους άλλους ηγέτες κατά τις διμερείς επαφές μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα αρχηγών κρατών στους οποίους άνοιξε θέμα Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και πάλι αν θα συναντιόταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και αυτή τη φορά δεν επανέλαβε το «Μητσοτάκης γιοκ», είπε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμαζευτεί πρώτη.
«Αν η Ελλάδα δεν τεντώσει το σκοινί, δεν μας ενδιαφέρει να το κάνουμε εμείς . Αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής: Η Ελλάδα, που έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, η Ελλάδα είναι που πρέπει πρώτα να συμμαζευτεί», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέστησε στην Ελλάδα να διαβάσει τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και να πορευτούν αναλόγως.
«Κι εκείνα τα νησιά, οι βραχονησίδες… Το να σηκωθείς και να τα εξοπλίζεις είναι αντίθετο με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Ας διαβάσουν αυτές τις συμφωνίες κι ας κάνουν αναλόγως τα βήματά τους», δήλωσε.
F-16: «Εμπιστεύομαι τον Μπάιντεν ότι θα μας τα δώσει»
Αναφορικά με το θέμα του ανταλλάγματος των F-16 για το «ναι» που είπε στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πιέσει το Κογκρέσο προς όφελος της Άγκυρας.
«Τα κοινοβούλια (των χωρών) είναι τα μέρη όπου συζητούνται όλα τα προβλήματα. Ο κ. πρόεδρος (Μπάιντεν) είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί. Φυσικά δεν είναι το θέμα μόνο οι Δημοκρατικοί, υπάρχουν και οι Ρεπουμπλικάνοι. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία μου ήταν στην Αμερική την περασμένη εβδομάδα. Εκεί είχαν συνομιλίες τόσο με Ρεπουμπλικάνους όσο και με Δημοκρατικούς. Θα στείλουμε ξανά, εννοείται, τις αντιπροσωπείες μας, εάν χρειαστεί, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ. Εάν χρειαστεί και εάν λάβουμε την υποστήριξή τους σε αυτό το θέμα, μετά από τις συναντήσεις που θα έχουμε με τους Ρεπουμπλικάνους εκεί, πιστεύω ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Γι’ αυτό θα στείλω πάλι αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καμία καθυστέρηση», ανέφερε.
Σε επίμονες ερωτήσεις για το αν πήρε κάποιες εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-16, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι εμπιστεύεται την υπόσχεση που του έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας μάλιστα για έναρξη μίας νέας «διαπροσωπικής πολιτικής» πλέον με τον Μπάιντεν.
«Κοιτάζω την υπόσχεση που μου δόθηκε. Πρόκειται για προσωπική πολιτική, η οποία εκπληρώνει τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Η Σουηδία κι η Φινλανδία θα τηρήσουν επίσης την υπόσχεση που μας έδωσαν. Εγώ τον πιστεύω τον κ. Μπάιντεν ό,τι θα κάνει ό,τι μπορεί», τόνισε.
Διπλωματική νίκη
Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τον πολύ πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία, ο Ερντογάν έκανε λόγο για διπλωματική νίκη, παρά τις έντονες επικρίσεις για κυβίστηση στο εσωτερικό του.
«Η εμπειρία κατά τη διαδικασία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποκάλυψαν τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά την τρομοκρατία.
Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία.
H Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν το λόγο τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν σε εθνικό και νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία» κι όχι 33 που είχε προηγουμένως απαιτήσει η Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε, αν θα ξαναχρησιμοποιήσει την απειλή του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά απάντησε ότι «δεν θα χρειαστεί».
[ΠΗΓΗ]
Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Το Διαβάσαμε Ερντογάν: Η Ελλάδα να λογοδοτήσει για παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου
Κοινοποιήστε: