Τα δίνει όλα πλέον ο Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο προσπαθώντας να ακυρώσει την συμφωνία της Ελλάδος με την αμερικανική εταιρεία EXXON δυτικά της Κρήτης, εμπλέκοντας και την Λιβύη στα σχέδια του.
Αυτή η κατάσταση αποτελεί πραγματικά ακόμα πιο άσχημη εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά.
Την ίδια στιγμή η εκτελεστική επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (SSM), αποφάσισε την εσπευσμένη κατασκευή 22 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων με πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τη χωροφυλακή και τη MIT.
Συνολικά 22 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA θα παραδοθούν στις τουρκικές δυνάμεις.
Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις των σχεδίων της Άγκυρας στο παιχνίδι των ενεργειακών ζητημάτων στην περιοχή μας με επίκεντρο την Κρήτη, τα οποία προσπαθεί να ακυρώσει η Τουρκία
Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 πέταξε κοντά στο νησί της Κρήτης στο οποίο έχουν επικεντρωθεί τώρα όλες οι προσπάθειες των Τούρκων, να μεταβάλλουν την όλη κατάσταση.
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο ( Αλλάζουν τις ισορροπίες τα κοιτάσματα της Κρήτης: Έρχεται συμφωνία Ελλάδος με Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ – Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία), είχαμε αναφέρει ότι μετά την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τα δύο θαλάσσια “οικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κοινοπραξία “Total-Exxon Mobil-Ελληνικά Πετρέλαια”, το σκηνικό θα άλλαζε υπέρ της χώρας μας.
Έτσι και έγινε και σήμερα ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι «η Τουρκία ξεκίνησε να κινείται στην Α.Μεσόγειο με στόχο να μεταβάλει την εξίσωση των ελληνικών σχεδίων, με τα οποία η Αθήνα εισήλθε παράνομα στην περιοχή της αποκλειστικής ζώνης της Λιβύης, με την οποία η Άγκυρα ευρίσκεται σε συνομιλίες.
Οι Τούρκοι ειδικοί επεσήμαναν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες που έγιναν από την χώρα μας αφορούν ένα ακόμη βήμα προς την καταγραφή και υφαρπαγή των λιβυκών θαλάσσιων περιοχών στο όνομά μας, δημιουργώντας μια πραγματική κατάσταση.
Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα κατέγραψε ως δικά της τουλάχιστον 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που κατά κανόνα όμως ανήκουν στη Λιβύη.
Αναφέρθηκε δε ότι η περιοχή που κατασχέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το ένα τρίτο των ειδικών οικονομικών ζωνών της Λιβύης σε αυτό το μέρος».
Συνεχίζοντας το παραλήρημα τους τονίζουν ότι « οι διεθνείς συμβάσεις και δικαστικές αποφάσεις δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα κατά της αρχής της ισότητας που βασίζεται στον προσδιορισμό των ορίων.
Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών έχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με τις ακτές.
Από την άλλη πλευρά, η υφαλοκρηπίδα και ο περιορισμός νησιών (όπως η Κρήτη), ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση τους, είτε δεν επηρεάζονται καθόλου είτε έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.
Δηλαδή η Κρήτη δεν έχει κατά τους νεο-οθωμανούς δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη διότι έτσι τους συμφέρει να το ερμηνεύουν.
Οι Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ως παράνομη την κίνηση της Ελλάδος να περιορίσει την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι σε αυτήν την περιοχή λόγο έχει και η Τουρκία.
Τουρκία και Λιβύη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα αυτό στο παρελθόν, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη.
Οι Τούρκοι υπενθύμισαν επίσης ότι η Ελλάδα πράττει το ίδιο και στις θαλάσσιες περιοχές της με την Αλβανία με παρόμοιο τρόπο.
Στο άρθρο του Τούρκου ειδικού επιστήμονα και συμβούλου της τουρκικής κυβέρνησης A. Yayci, σχετικά με τις ακτές της Λιβύης (Ντέρνα-Τομπρούκ) τονίστηκε ότι : «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια δίκαιη βάση συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, θα ήταν η όσο το δυνατόν συντομότερη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα περιορίζει την δικαιοδοσία τρίτων (Ελλάδα)».
«Λόγω της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στη Λιβύη, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με αποτέλεσμα να κηρύξει την περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κρήτης, ως τόπο για σεισμικές έρευνες.
Τώρα η Ελλάδα έχει κάνει ένα ακόμα βήμα στην περιοχή όπου δεν έχει καμία σχέση με τα θαλάσσια σύνορά της και έχει ανοίξει έναν νέο τομέα έρευνας υδρογονανθράκων”, γράφει το τουρκικό άρθρο.
Ο Τούρκος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος T. Yayci σε άρθρο του σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά επισείει την προσοχή σε αυτό το θέμα μιλώντας για σφετερισμό από ελληνικής πλευράς των θαλάσσιων δικαιωμάτων της Λιβύης.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι το πεδίο αριθ. 15 συνορεύει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ το πεδίο αριθ. 20 εντοπίστηκε στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.
Όλα αυτά σε απλά ελληνικά σημαίνουν ότι οι Τούρκοι μετά την απελευθέρωση του πάστορα, ξεκινούν την υπεράσπιση και της Λιβυκής ΑΟΖ, διότι εκεί θα συνορεύει κατ’ αυτούς η τουρκική ΑΟΖ που θέλουν να επιβάλλουν αρχής γενομένης των Δωδεκανήσων στα οποία δεν θεωρούν ότι έχουν θαλάσσια αποκλειστική ζώνη.
Υπενθυμίζουμε για το θέμα αυτό το παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο), στο οποίο αναφέραμε ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων, διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διαθέτει και χάρτη.
Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει μάλιστα με τον μανδύα των «δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση, χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.
Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο «εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή και απλά για την Τουρκία δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.
Εδώ οι Οθωμανοί σύμφωνα με το κείμενο δεν ζητούν, αλλά απαιτούν «σκιαγραφώντας» τις κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα.
Η Τουρκία θα κινηθεί πολύ σύντομα σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς, πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «για το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, όπως φαίνεται.
Άλλωστε για τα ενεργειακά ζητήματα η Άγκυρα είναι ικανή για όλα με την Ελλάδα, διότι και για αυτήν είναι θέμα επιβίωσης.
pentapostagma.gr
Πηγή Ερντογάν: Η Άγκυρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε Κρήτη–Δωδεκάνησα
Κοινοποιήστε: