Σημαντική νίκη του κινήματος για την προστασία των ιστορικών μνημείων είναι η ανάκληση από τον ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτο, της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταβίβαση 2.329 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει τόσο εξαιτίας των πολύμορφων αντιδράσεων των κινημάτων όσο και εξαιτίας της λαϊκής αγανάκτησης και κατακραυγής, που προκάλεσε η παράδοση χιλιάδων ιστορικών μνημείων στους δανειστές. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα υπό εκποίηση μνημεία, ήταν η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Σπιναλόγκα και η Ροτόντα.
Εκτός όμως από τα μνημεία που είχαν μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα ιστορικά μνημεία σε όλη τη χώρα που καταστρέφονται ή απαξιώνονται ή παραδίδονται για κερδοσκοπική δραστηριότητα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των κρατικών υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για την φύλαξη των μνημείων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “τριπλή” απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για της δραστική μείωση του αρχαιολογικού χώρου του π. αεροδρομίου του Ελληνικού (από 3300τμ σε 250τμ),προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι “επενδυτές” της Lamda Development, η εισήγηση της διευθύντριας της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων για τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του 2ου π.Χ αιώνα στη Χαλκιδική, από τις εξορύξεις για χρυσό που πραγματοποιεί στις Σκουριές η καναδική πολυεθνική Ελ Ντοράντο. Αντίστοιχα, στη Βουλιαγμένη, η πολυεθνική εταιρία Jermyn Real Estate, εκτός από το δάσος που καταστρέφει, απαξιώνει ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα μαζί με άλλα ιερά μνημεία, τα οποία θα αποτελούν απλά διακοσμητικό ντεκόρ στις πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπογραφές των υπουργών, με τελευταία αυτή του κ Σταθάκη, προκειμένου να εκποιηθεί η Ακαδημία του Πλάτωνα, στην πολυεθνική Artum-Blackrock για να κατασκευάσει mall, μια καταστροφική “επένδυση” που, προς το παρόν, έχει αποσοβηθεί και από τις κινητοποιήσεις των κινημάτων.
Η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, επισημαίνει ότι, όπως αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα παραδείγματα, όπως και άλλα από διάφορες περιοχές της χώρας, το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα ιστορικά μνημεία, αλλά αντίθετα διευκολύνουν την εκποίησή τους και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την καταστροφή τους.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή καλούμε τα κινήματα και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να αγωνισθούμε, για να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ιστορικά μνημεία ανήκουν στην κοινωνία και αποτελούν κοινά αγαθό. Επομένως μόνο οι πολίτες οργανωμένα, μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις, τους συλλόγους και τα κινήματα στα οποία συμμετέχουμε, μπορούμε όχι μόνο να προστατέψουμε αλλά και να διαχειριστούμε την πολιτική κληρονομιά σε όφελος της κοινωνίας.
Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία
Πηγή Επιτυχία του κινήματος η ανάκληση απόφασης μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο
Κοινοποιήστε: