Στη δημοσιότητα δόθηκε η Έκθεση Απολογισμού του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας (Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.) που συντάσσεται και δημοσιεύεται σε ετήσια βάση. Η Έκθεση παρουσιάζει τη δράση των δεκαπέντε (15) φορέων-μελών του σε επίπεδο διεξαγωγής Επιθεωρήσεων και Ελέγχων από μικτά κλιμάκια ελέγχου, καθώς και στον τομέα ανάπτυξης κοινών προτύπων και εργαλείων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον έλεγχο φαινομένων απάτης και διαφθοράς. Σε ότι αφορά το ελεγκτικό έργο του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. στο πεδίο της Υγείας και το Φάρμακο, το Όργανο παρουσιάζει τις ενέργειες που αφορούν στην υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με το Όργανο, τα προβλήματα και δυσχέρειες που αντιμετώπισε το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου (Μ.Κ.Ε.) αφορούν:
Έλεγχος που εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα (2008-2016).
Έλεγχος που αφορά τουλάχιστον εκατόν δεκατρείς (113) κωδικούς φαρμάκων ΕΟΦ, οι τιμές των οποίων αναζητούνται σε σαράντα πέντε (45) Δελτία τιμών Φαρμάκων.
Έλεγχος που απαιτεί αναζήτηση στοιχείων σε μεγάλο όγκο αποθηκευμένων δεδομένων (έγχαρτο και ψηφιακό υλικό).
Αλλαγή στους φορείς που είχαν την αρμοδιότητα τιμολόγησης φαρμάκων στη χώρα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ).
Πληθώρα νομοθετημάτων που αφορούν την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων (νόμοι, κ.υ.α. και υ.α.) κατ’ έτος.
Απώλεια στοιχείων (έγχαρτου και ψηφιακού υλικού), λόγω της αλλαγής των φορέων τιμολόγησης και της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αλλαγή αυτή.
Τα εμπλεκόμενα όργανα των αρμόδιων φορέων και Επιτροπών έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.
Υπέρμετρη καθυστέρηση στη συλλογή και αποστολή στοιχείων τιμολόγησης, μέσω της διαδικασίας δικαστικής συνδρομής από τις χώρες της ΕΕ, λόγω της πανδημίας του COVID-19, γεγονός που έχει αρκετές φορές ως αποτέλεσμα, είτε την αδυναμία αξιολόγησης της ορθότητας των τιμών, είτε την αλλαγή αξιολόγησης των δεδομένων τιμολόγησης σε κάποια από τα υπό εξέταση φαρμακευτικά σκευάσματα.Πηγή
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: