Πολλά είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη. Όπως έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με την έκθεση σε «φθαλικές ενώσεις», οι οποίες επηρεάζουν και το βάρος του βρέφους.
Ο πρόωρος τοκετός φαίνεται να συνδέεται με την έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικές συσκευασίες και καλλυντικά, όπως έδιεξε νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.
Οι χημικές ουσίες, οι οποίες διαταράσσουν τις ορμόνες, που βρέθηκαν σε πλαστικά και καλλυντικά μπορεί να έχουν συνδεθεί με σχεδόν 56.000 πρόωρους τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2018, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health».
Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις – χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως βερνίκια νυχιών και σπρέι μαλλιών, καθώς και σε συσκευασίες τροφίμων – σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και επηρεάζει το βάρος γέννησης του μωρού, το οποίο είναι συνήθως χαμηλότερο από το μέσο όρο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες των φθαλικών ενώσεων συγκεντρώνονται στα ούρα της μητέρας και προκαλούν επιπλοκές στις ορμόνες. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί άμεσα ότι οι χημικές ουσίες προκάλεσαν τους πρόωρους τοκετούς, παρά μόνο μια συσχέτιση.
Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν προτείνει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις αυξάνει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη δράση των ορμονών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Κάποιες έρευνες έχουν, επίσης, συνδέσει τις χημικές ουσίες με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και η στειρότητα. Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους περισσότερα δεδομένα, όπως η ηλικία και η εθνικότητα, τα οποία δεν είχαν εξετάσει προηγούμενες μελέτες.
Πρόωρος τοκετός: Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 20 φθαλικών μεταβολιτών σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια συνέκριναν τα επίπεδα αυτά με την ηλικία γέννησης και το βάρος γέννησης κάθε νεογέννητου. Οι πιο άφθονοι φθαλικοί εστέρες ήταν ο φθαλικός μονοαιθυλεστέρας, ο οποίος βρίσκεται σε προϊόντα όπως τα αρώματα και τα σαπούνια, και το φθαλικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολυεστέρα.
Οι γυναίκες με τη μικρότερη έκθεση σε κάθε χημική ουσία – στο κατώτερο 10% – δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά εκείνες που βρίσκονταν στο ανώτερο 10% διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, το 10% των γυναικών με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε έναν φθαλικό εστέρα που ονομάζεται φθαλικός δι-2-αιθυλεξυλικός εστέρας (DEHP) είχε περίπου 45% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα σε σχέση με εκείνες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας.
Ωστόσο, «αυτή η σημαντική μελέτη δείχνει πώς οι πανταχού παρούσες χημικές ουσίες, όπως οι φθαλικές ενώσεις, μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε η Δρ. Sophie Balk, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine και παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων στο Montefiore, στο περιοδικό Live Science.
«Δυστυχώς, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ είναι αυτοί που πρέπει να ελέγχουν ποια προϊόντα περιέχουν φθαλικές ενώσεις και άλλα επικίνδυνα χημικά, καθώς η αμερικανική νομοθεσία δεν επιβάλλει στις εταιρείες να βάζουν σχετική σήμανση στα προϊόντα τους», πρόσθεσε.
«Ορισμένες φθαλικές ενώσεις έχουν απαγορευτεί από παιδικά παιχνίδια και άλλα παιδικά είδη, αλλά οι φθαλικές ενώσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και συσκευασίες τροφίμων», είπε η Δρ.Balk. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να περιορίσουν την έκθεση θα μπορούσαν να αποφύγουν τα προϊόντα που περιέχουν τις λέξεις «άρωμα» στα συστατικά τους, να επιλέγουν φρέσκα τρόφιμα αντί για συσκευασμένα και να αποφεύγουν το μαγείρεμα τροφίμων σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων, κατέληξε η ερευνήτρια.
Κοινοποιήστε: