Είσαι κι εσύ από αυτούς που εξολοθρεύουν φυτά από την πρώτη βδομάδα; Σου βρήκαμε τα πιο ανθεκτικά – Γλαστροφονιάδες του κόσμου ενωθείτε
Τα φυτά θέλουν αγάπη και φροντίδα, όλοι το ξέρουν αυτό! Είμαστε όμως κι εμείς οι… κατσικοπόδαροι που τριαντάφυλλο πιάνουμε, αγκινάρα γίνεται! Και μάλιστα ξερή…
Θέλετε να γεμίσετε το σπίτι σας με γλάστρες, αλλά ταυτόχρονα σας ονομάζουν serial killer των φυτών; Ξεχνάτε να τα ποτίσετε, δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε μαζί τους ή λείπετε συχνά σε ταξίδια;
Μην ανησυχείτε. Η φύση έχει προβλέψει για όλα. Δείτε τα 7 πιο ανθεκτικά φυτά σε συνθήκες ξηρασίας, που συγχωρούν και τους πιο ξεχασιάρηδες κηπουρούς:
Αλόη: Το γνωστό σε όλους μας φαρμακευτικό φυτό, με καταγωγή από τη Βόρειο Αφρική, αποτελεί μια ιδανική λύση για το μπαλκόνι ή τον κήπο μας.
Δε χρειάζεται λίπανση, είναι ανθεκτική σε ασθένειες και το χειμώνα θέλει ελάχιστο νερό, ενώ το καλοκαίρι την ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και αν το ξεχάσουμε, όμως, μετά από ένα καλό πότισμα επανέρχεται στην αρχική της υγεία.
Μεγαλώνει γρήγορα, γι’ αυτό απαιτεί ευρύχωρο μπαλκόνι και πολλαπλασιάζεται πανεύκολα, αφαιρώντας και φυτεύοντας απευθείας στο χώμα τις μικρές αλόες που φυτρώνουν στη βάση του μητρικού φυτού.
Καλό είναι να την προστατεύουμε από τον παγετό και τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Ακόμα και με ελάχιστη φροντίδα, μετά από 2-3 χρόνια θα μας δώσει τα υπέροχα λουλούδια της και φυσικά, το πολύτιμο τζελ που περιέχεται στα φύλλα της.
Φυτά που φιλτράρουν τον αέρα του σπιτιού μας
Χλωρόφυτο: Ή αλλιώς αραχνόφυτο. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό από τη Νότιο Αφρική είναι κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και μπορεί να φυτευτεί σε κρεμαστές γλάστρες για να δημιουργήσει μια boho αισθητική στο σπίτι μας.
Αν και δε συμπαθεί το κρύο και τον έντονο ήλιο του μεσημεριού, δε θα πεθάνει αν το αφήσουμε στο μπαλκόνι όλο το χρόνο. Ομοίως, αν και χρειάζεται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, θα επιζήσει ακόμα και αν λείψουμε για έναν ολόκληρο μήνα το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιάζεται πανεύκολα, φυτεύοντας τα μικρά φυτάρια που φύονται από μακριούς βλαστούς. Έχει την τάση να αναπτύσσει μεγάλο ριζικό σύστημα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να το μεταφυτεύουμε σε μεγάλη γλάστρα και αν οι ρίζες έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις τρύπες αποστράγγισης, απλά τις κλαδεύουμε, χωρίς να προξενήσουμε ζημιά στο φυτό. Το αγαπάμε για έναν ακόμη λόγο: καθαρίζει το μολυσμένο αέρα του σπιτιού μας και χαρίζει οξυγόνο!
Τηλέγραφος: Το δημοφιλέστερο φυτό των πόλεων, που κανείς δεν ξέρει πώς ονομάζεται.
Ο μωβ τηλέγραφος μας ήρθε από το Μεξικό και βρίσκεται σε κάθε μπαλκόνι και ζαρντινιέρα του αστικού και όχι μόνο τοπίου, για κάποιο λόγο: είναι πιο ανθεκτικός και από τις ίδιες τις ζαρντινιέρες!
Τα διασημότερα φυτά για μέσα στο σπίτι είναι αυτά!
Προτιμά τις σκιερές θέσεις και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού, όμως μας συγχωρεί αν ξεχάσουμε να το ποτίσουμε για εβδομάδες, και ακόμα και αν βρίσκεται κάτω από τον ήλιο, γλιτώνει με μια μικρή μεταβολή στο χρώμα των φύλλων.
Τα κλαδιά του σπάνε εύκολα, όμως αναβλαστάνει πολύ γρήγορα, όπως και σε περίπτωση παγετού.
Επιβιώνει χωρίς λίπασμα ή αλλαγή γλάστρας, αν και η λίπανση και η μεταφύτευση θα δώσουν έξτρα ώθηση στην ανάπτυξή του. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, κόβοντας ένα κλαδί και φυτεύοντάς το στο χώμα.
Γιούκα: Το βλέπουμε σε βεράντες, σε κήπους, ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών. Το γιούκα είναι ένα πολύ ανθεκτικό στη ξηρασία φυτό, καθώς προέρχεται από τις έρημες πεδιάδες του Μεξικού, που αγαπά τον ήλιο αλλά τα καταφέρνει εξίσου καλά και στη σκιά. Επιβιώνει και από τον παγετό, σχηματίζοντας καστανές κηλίδες στα φύλλα του, χωρίς όμως να καταστρέφεται.
Ακόμα και αν το αφήσουμε απότιστο για μήνες και χάσει όλα του τα φύλλα, με το πρώτο πότισμα βγάζει και πάλι νέα βλάστηση. Το πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα βλαστών, από τους οποίους αφαιρούμε τα κατώτερα φύλλα.
Η λίπανση μια φορά το χρόνο είναι υπεραρκετή, τα καταφέρνει όμως και χωρίς αυτήν. Τα μόνο που πρέπει να προσέχουμε με αυτό το εξωτικό φυτό είναι το πού θα το τοποθετήσουμε, καθώς έχει έντονη ανάπτυξη σε ύψος και πλάτος και τα φύλλα του είναι αιχμηρά, και προκαλούν ελαφρύ ερεθισμό στο δέρμα αν μας κόψουν.
Σανσιβέρια: Φυτό εσωτερικού χώρου με ελάχιστες απαιτήσεις, η σανσιβέρια, ή αλλιώς, «γλώσσα της πεθεράς», με καταγωγή την Αφρική και την Ινδία, είναι κατάλληλη για να διακοσμήσει το σπίτι ή το γραφείο ακόμα και χωρίς φροντίδα.
Τα μακριά λογχοειδή της φύλλα φτάνουν ως και ένα μέτρο ύψος και αποθηκεύουν νερό, γεγονός που μας επιτρέπει να την ποτίζουμε μόνο μια φορά το μήνα. Η σανσιβέρια πεθαίνει πιο συχνά από υπερβολικό πότισμα, παρά από την ξηρασία.
Προτιμά φωτεινές θέσεις χωρίς άμεσο φως του ήλιου, αλλά τα καταφέρνει περίφημα και σε σκοτεινά δωμάτια. Όσο για λίπανση, μια φορά το χρόνο, την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι αρκετή. Είναι ιδανικό φυτό για κρεβατοκάμαρες, καθώς τη νύχτα απελευθερώνει οξυγόνο και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα.
Μπουκαρνέα: Πολύ δημοφιλές φυτό εσωτερικών χώρων, με καταγωγή από το Μεξικό, η μπουκαρνέα δίνει μια εξωτική νότα στο χώρο μας, απαιτώντας ελάχιστη φροντίδα.
Χρειάζεται αραιό πότισμα, το πολύ 1 φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και πιο σπάνια το χειμώνα, καθώς αποθηκεύει νερό στη βάση του κορμού της και η υπερβολή υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών.
Αν ξεχάσετε να την ποτίσετε για κάποιες εβδομάδες, θα επιβιώσει χάριν στα αποθέματά της. Προτιμά άφθονο έμμεσο φως, τα πηγαίνει περίφημα όμως και σε σκιερές γωνιές, αν και αναπτύσσεται λιγότερο. Δε χρειάζεται συχνή μεταφύτευση και οι απαιτήσεις της σε λίπανση είναι περιορισμένες. Είναι φυτό αργής ανάπτυξης, σε μερικά χρόνια όμως μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα ύψος.
Ζαμιοκούλκας: Το συναντάμε συχνά σε σπίτια, ιατρεία και επαγγελματικούς χώρους. Προερχόμενο από τα τροπικά δάση της Αφρικής, είναι ιδανικό για εσωτερικούς χώρους, καθώς χρειάζεται θερμοκρασίες 18-26°C.
Προτιμά φωτεινές θέσεις, χωρίς να το βλέπουν οι αχτίδες του ήλιου, αντέχει όμως και σε πιο σκοτεινά σημεία. Το ποτίζουμε ελάχιστα, 1 φορά το μήνα το χειμώνα και 2 φορές το μήνα το καλοκαίρι, ενώ επιβιώνει αν το ξεχάσουμε απότιστο για καιρό.
Είναι φυτό πολύ αργής ανάπτυξης, γι’ αυτό λίγο λίπασμα ανά δύο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, τονώνει το φύλλωμά του και το βοηθά να μεγαλώσει.
Αν θέλουμε να το πολλαπλασιάσουμε, διαιρούμε προσεκτικά τα ριζώματα στη βάση του φυτού. Μια στο τόσο, καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί τα φύλλα του για να βοηθήσουμε την φωτοσύνθεση και την αναπνοή του.
Κοινοποιήστε: