Είναι ψευτρόνι; Trick για να ανακαλύψεις αν κάποιος σου λέει ψέματα: Τελικά, οι μαμάδες μας έχουν δίκιο! Εσύ, πάνω σε τι βασίζεσαι για να καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα;
Το βλέμμα που είναι “καρφωμένο” στο πάτωμα, οι νευρικές κινήσεις των χεριών ή η ασταθής φωνή;
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η άμεση οπτική επαφή με κάποιον είναι αρκετή όχι μονο για να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα αλλά και για να τον αποτρέψεις από το να το δοκιμάσει.
Η νέα αυτή έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή επειδή κατάφερε να αποδείξει επιστημονικά μία μέθοδο που, ασυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το University of Tampere, μία ομάδα ψυχολόγων αποκάλυψε πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, χρησιμοποιώντας ως μέσω ενός pc game.
Οι αντίπαλοι στο παιχνίδι, κάθισαν σε υπολογιστές ο ένας απέναντι από τον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν εύκολα οπτική επαφή και να μπορούν να συνομιλήσουν. Καθώς έπαιζαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους.
Σύμφωνα με εκείνους λοιπόν, μία στιγμιαία ματιά του ενός στον άλλο ήταν αρκετή για να ανακόψει τα ψέματα καθ’ όλη τη διάρκεια.
Πέρα όμως από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν και μια ψυχολογική εξήγηση για την επιτυχία αυτού του τρικ. Όταν κοιτάς κάποιον μες στα μάτια, προκύπτει μία ισχυρή σύνδεση, βαθιά ριζωμένη στη βιολογία από την εποχή που οι πρόγονοι μας επικοινωνούσαν χωρίς λέξεις.
Γι’ αυτό και, αν καταλάθος κοιτάζουμε κάποιον μέσα στα μάτια, έχουμε την τάση να στρέψουμε γρήγορα αλλού το βλέμμα. Η άμεση οπτική επαφή κάνει και τα δύο μέλη να αισθανθούν εκτεθειμένα.
Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Η ευθύτητα αυτού του είδους είναι μία κίνηση εξουσίας και εμπνέει σεβασμό και υπευθυνότητα.
Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να “ξεσκεπάσεις” έναν ψεύτη; Οι επιστήμονες λένε: “Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα. Πες κάτι σαν ‘Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;’” προτείνει η βραβευμένη ψυχολόγος Shannon Thomas.
Κοινοποιήστε: