Του Εμανουέλε Ρόσι
Η Κίνα και η Ρωσία ανταγωνίζονται την Ιαπωνία για άμεσους λόγους (ανταγωνισμός στον Ειρηνικό, εδαφικές διαφορές) και έμμεσους λόγους (το Τόκιο ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με δυτικούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ). Επίδειξη δύναμης ενώ το ιαπωνικό ναυτικό ασκείται με τις ΗΠΑ και το Rimpac 22 πρόκειται να αποχωρήσει
Το Sankei Shibum δημοσίευσε μια χαρτογραφία που σηματοδοτεί το πέρασμα κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών πλοίων γύρω από την Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες. Η εικόνα είναι σίγουρα ισχυρή, γιατί απεικονίζει πώς το αρχιπέλαγος περικυκλώθηκε πλήρως από φρεγάτες και αντιτορπιλικά που στάλθηκαν από το Πεκίνο και τη Μόσχα. Τα κινεζικά οχήματα διέσχισαν το στενό Tsugaru μεταξύ Hokkaido και Honshu, το στενό Tsushima μεταξύ του ομώνυμου νησιού και Honshu, και κυκλοφόρησαν το ακρωτήριο Soya, στο στενό La Pérouse που χωρίζει την Ιαπωνία από τα ρωσικά νησιά Sakhalin (αυτά τα περάσματα ορίζονται ως ” στενό διεθνές “από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ή UNCLOS).
Συνολικά κινήθηκαν είκοσι πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων 4 κινεζικά και 16 ρωσικά. Η κινεζική κρουαζιέρα διήρκεσε από τις 12 έως τις 19 Ιουνίου και στη συνέχεια τα τέσσερα πλοία (ένα αντιτορπιλικό κατηγορίας Type 055, ένα αντιτορπιλικό κατηγορίας Type 052D και ένα πλοίο εφοδιασμού Type 901 και ένα κατασκοπευτικό πλοίο Type 815) απέπλευσαν για τον Ειρηνικό. Οι Κινέζοι κινούνταν σε διαφορετικούς χρόνους, αλλά πάντα τις ίδιες μέρες: ανάμεσα στις κορβέτες και τα αντιτορπιλικά που χρησιμοποιήθηκαν, δύο κλάσης Udaloy, μαζί με μερικές κορβέτες της κατηγορίας Steregushchiy, και το “Marshal Krylov” ανεφοδιάστηκε δυτικά από τη Θάλασσα του Okhotsk. προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα των Φιλιππίνων.
Είναι μια επίδειξη δύναμης που βρίσκει ως αφορμή δύο τάξεις διεθνών πλαισίων. Το πρώτο είναι ευρύτερο, γενικό: η Ιαπωνία χτίζει τη δική της θέση στον Ινδικό Ειρηνικό, ανακαλύπτοντας εκ νέου μια περιφερειακή διάσταση ισχύος, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τις δραστηριότητές της όλο και περισσότερο με τις δυτικές. Συγκεκριμένα, το Τόκιο έχει λάβει θέση ευθυγραμμισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο σχέσεων του ΝΑΤΟ, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, έστειλε βοήθεια στο Κίεβο (αν και όχι θανατηφόρα). Η ετήσια έκθεση εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το 2022 περιγράφει τη ρωσική εισβολή ως «μια οργή που υπονομεύει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία».
Σε λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida θα είναι ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ – αυτή του Μαδρί, η οποία έρχεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή για τη συμμαχία, με την ανανεωμένη ρωσική πρόκληση και την ανάγκη να ισορροπήσει τη δική της προβολή εντός του Ινδικού Ειρηνικού, δεδομένης της κεντρικής θέσης της τεράστιας περιοχής. Μια γραμμή που αμφισβητείται από το Πεκίνο και τη Μόσχα, χώρες με τις οποίες το Τόκιο ανταγωνίζεται σε διεθνείς υποθέσεις και καθοδόν για εδαφικές διαφορές (όπως αυτές των νησιών Σενκάκου και των Κουρίλων, που μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου χαρακτηρίστηκαν ως «παράνομα κατεχόμενα εδάφη»). Και όλα αυτά ενώ η Ιαπωνία έχει μια ολοένα και πιο ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στην άμυνα της Ταϊβάν απέναντι στις κινεζικές φιλοδοξίες.
Εάν αυτή είναι η γενική εικόνα, το προσωρινό ενδεχόμενο δεν χαλαρώνει. Τις ημέρες της ρωσο-κινεζικής κρουαζιέρας στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, το αντιτορπιλικό ελικοπτέρου «Izumo», ναύαρχος του στόλου αυτοάμυνας του Τόκιο, πραγματοποίησε κοινή άσκηση με το αντιτορπιλικό «USS Sampson» και δέχθηκε ανεφοδιασμό στη θάλασσα από το «USNS». Rappahannock».
Την ίδια ώρα, η φρεγάτα του ινδικού πολεμικού ναυτικού “Satpura”, η φιλιππινέζικη “Antonio Luna”, η ινδονησιακή “Gusti Ngurah Rai”, η Δημοκρατία της Σιγκαπούρης “Intrepid” και η κορβέτα του Βασιλικού Ναυτικού της Μαλαισίας “Lekir” συγκεντρώθηκαν για να κατευθυνθούν προς τη Χαβάη. όπου βρίσκεται η έδρα της Αμερικανικής Διοίκησης Indus Pacific, η οποία θα διευθύνει το «Rimpac 22». Η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στον κόσμο θα διεξαχθεί μεταξύ 29 Ιουνίου και 4 Αυγούστου, θα συμμετάσχουν 48 στρατιωτικές μονάδες από 20 έθνη και 25.000 στρατιώτες, και στην οποία φέτος θα συμμετάσχει και η Ταϊβάν – στους ουρανούς της οποίας η Κίνα έχει στείλει 57 στρατιωτικά αεροσκάφη τις τελευταίες 48 ώρες για ασκήσεις ή ίσως επιδείξεις δύναμης.
Θα είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δοκιμάσουν την ικανότητα ενσωμάτωσης με περιφερειακές δυνάμεις, επίσης μέσω της κεντρικότητας που έχουν οι βάσεις στην ιαπωνική επικράτεια στο πλαίσιο ασφαλείας που σκοπεύει να δημιουργήσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή (σκέφτεται επίσης την Κίνα).
«Ο Kishida έχει σηματοδοτήσει ξεκάθαρα ότι η Ιαπωνία δεν θα παραμείνει στο περιθώριο παγκόσμιων κρίσεων», εξήγησε η Eli Katharina Pohlkamp. «Περισσότερο από ποτέ – υποστηρίζει ο ειδικός του Προγράμματος Ασίας του ECFR – επιδεικνύει δέσμευση στη θαρραλέα διπλωματία και τις προσπάθειες για την προστασία της περιφερειακής σταθερότητας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην παρουσία του στο Διάλογο Shangri-La (μια διεθνής εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σιγκαπούρη από το IISS όπου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παρουσίασε το «Όραμά του για την Ειρήνη», εκδ.) και στην προγραμματισμένη συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του Ιούνιος. Η συμμαχία της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών υπολογισμών του Τόκιο για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Αυτή η δέσμευση του Κισίντα, η οποία εν μέρει ακολουθεί εκείνη της διοίκησης του Άμπε που προηγήθηκε, υποστηρίζεται από τους Ιάπωνες. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Yomiuri, το 64% των ψηφοφόρων θέλει η Ιαπωνία να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και το 55% είναι υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ (το οποίο ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ίδιο ποσοστό που σχεδιάζουν τα μέλη του ΝΑΤΟ).
Πηγή: formiche.net
Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Το Διαβάσαμε Είκοσι ρωσικά και κινεζικά πλοία περικύκλωσαν την Ιαπωνία
Κοινοποιήστε: