Στα «σκαριά» βρίσκεται νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση 10.000 ανέργων.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 43144/2024 με το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων και επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση εκείνων.
Η δαπάνη της πρωτοβουλίας (150 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:
- 2024: 113.871.435,44€.
- 2025: 37.794.564,56€.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, ενώ, αναμένεται να υπάρξουν και ποσοστώσεις για κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του παρόντος έργου ορίζονται όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας.
Το έργο διακρίνεται σε δύο προγράμματα ως εξής:
-
Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)
Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης αφορά κατάρτιση και πιστοποίηση, σε τομείς υψηλής ζήτησης, για έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ και έχουν προεπιλεγεί από αυτές.
Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής διά ζώσης προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
-
Πρόγραμμα Απασχόλησης
Το αντικείμενο του προγράμματος της απασχόλησης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη των ωφελούμενων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ’ της παρούσας και έλαβαν πιστοποίηση, για δώδεκα μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
Οι ωφελούμενοι
Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι).
Οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο έργο, υποδεικνύονται στις δικαιούχους επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης και με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης που έχουν καταρτίσει από κοινού.
Οι δικαιούχοι επιχειρήσεις προεπιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων τον κατάλληλο για τη θέση και ενημερώνουν σχετικά τη ΔΥΠΑ, μέσω της πλατφόρμας e–Services. Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι άνεργοι υποχρεούνται να επιλέξουν πρόγραμμα ΣΕΚ που παρέχεται στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
Κοινοποιήστε: