
Αν αναζητάτε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει δροσιά, φρουτένια γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση, αυτή η τάρτα με φρούτα του δάσους είναι η τέλεια επιλογή! Ιδανική για καλοκαιρινά τραπεζώματα, αλλά και για κάθε περίσταση που θέλετε να εντυπωσιάσετε. Η βουτυράτη βάση της τάρτας, η κρεμώδης γέμιση βανίλιας και τα φρέσκα φρούτα του δάσους δημιουργούν έναν απολαυστικό συνδυασμό.
Τάρτα με φρούτα του δάσους – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Ψήσιμο: 20-25 λεπτά
-
Αναμονή/ψύξη: 1 ώρα
-
Σύνολο: 2 ώρες περίπου
Υλικά:
Για τη βάση:
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)
-
70 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1 αυγό
-
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα πατισερί:
-
500 ml φρέσκο γάλα
-
100 γρ. ζάχαρη
-
4 κρόκοι αυγών
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
1 βανίλια (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
-
30 γρ. βούτυρο (προαιρετικά για έξτρα πλούσια υφή)
Για την επικάλυψη:
-
300–400 γρ. φρούτα του δάσους (φρέσκα ή αποψυγμένα): βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα
-
1-2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ζελέ φρούτων για γυάλισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάστε τη βάση:
-
Σε ένα μπολ ή μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με τα δάχτυλα ή το φτερό του μίξερ μέχρι να γίνει σαν “βρεγμένη άμμος”.
-
Προσθέστε το αυγό και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
-
Τυλίξτε σε μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
-
Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και απλώστε την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα (διάμετρος 24-26 εκ.).
-
Τρυπήστε τη βάση με πιρούνι και ψήστε στους 180°C (προθερμασμένος φούρνος) για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήστε να κρυώσει τελείως.
2. Ετοιμάστε την κρέμα πατισερί:
-
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το γάλα με τη βανίλια.
-
Σε μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
-
Προσθέστε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων για να πάρει θερμοκρασία (tempering), ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
-
Προαιρετικά, προσθέστε το βούτυρο στο τέλος και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
-
Καλύψτε με μεμβράνη (να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήστε να κρυώσει.
3. Συναρμολόγηση:
-
Απλώστε την κρύα κρέμα πάνω στη βάση της τάρτας.
-
Τοποθετήστε τα φρούτα του δάσους ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα.
-
Αν θέλετε πιο λαμπερό αποτέλεσμα, ζεστάνετε λίγη μαρμελάδα βερίκοκο με λίγο νερό και αλείψτε την πάνω στα φρούτα με πινέλο.
Tips:
-
Μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα και την προηγούμενη μέρα – διατηρείται στο ψυγείο.
-
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φρούτα, στραγγίξτε τα καλά για να μην βγάλουν υγρά πάνω στην κρέμα.
-
Η βάση μπορεί να ψηθεί και με βαρίδια (φασόλια ή κεραμικά), για πιο επίπεδο αποτέλεσμα.
-
Για πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στην κρέμα.
Κοινοποιήστε: