Ένα από τα πράγματα που συμβουλεύουν οι γιατροί τον ασθενή μετά από μια καρδιοπάθεια ή ένα εγκεφαλικό είναι να προσέχει την διατροφή του. Για παράδειγμα να κόψει το πολύ αλάτι. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο πάντα. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ελάτωση του αλατιού είναι αδύνατη για την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών. Έτσι, καταλήγουν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο την διπλάσια ποσότητα από αυτήν που πρέπει για να είναι υγιείς.
Όταν, όμως, το αλάτι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη πίεση προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να επιτελεί το έργο της.
Το πολύ αλάτι προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Στους καρδιαγγειακούς ασθενείς συνιστάται να περιορίζουν την κατανάλωση άλατος σε 1.500 mg νατρίου την ημέρα. Ωστόσο η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εννέα στους δέκα καταναλώνουν πολύ περισσότερο από αυτό.
Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότεροι από 3.100 καρδιαγγειακοί ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ένα από τα εξής:
Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Καρδιακή ανεπάρκεια
Στεφανιαία νόσο
Στηθάγχη
Οι επιστήμονες υπολόγισαν το αλάτι που κατανάλωναν βάσει των τροφίμων που ανέφεραν ότι κατανάλωναν στη διάρκεια ενός 24ωρου. Όπως διαπίστωσαν, το 89% από τους συμμετέχοντες έτρωγαν πολύ περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενο. Κατά μέσον όρο έφταναν στα 3.096 mg νατρίου την ημέρα.
Η ποσότητα αυτή είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. Αυτός ο μέσος όρος είναι τα 3.400 mg.
Τι να κάνουν οι ασθενείς
«Η σχετικά μικρή διαφορά στην πρόσληψη νατρίου υποδηλώνει πόσο δύσκολο είναι για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλού άλατος, παρότι έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Elsie Kodjoe, παθολόγος στο Νοσοκομείο Piedmont Athens Regional, στην Αθήνα της Τζώρτζια.
«Πρέπει να βρούμε πιο πρακτικούς τρόπους για να τους βοηθήσουμε να υπολογίζουν το νάτριο που καταναλώνουν», πρόσθεσε.
Μία καλή λύση θα ήταν να τρώνε φαγητό που μαγειρεύουν οι ίδιοι, ώστε να γνωρίζουν πόσο αλάτι περιέχει, συνέστησε. Όσον αφορά τα έτοιμα τρόφιμα, καλό θα ήταν να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες απ’ όσα έχουν περιεκτικότητα χαμηλότερη από 140 mg νάτριο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά την προσεχή Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24) στην Ατλάντα. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.
Πηγή
Κοινοποιήστε: