Δέκα συμμετοχές από 7 χώρες : Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία , Ιταλία, Βοσνία , Τσεχία, Ρουμανία.Συναντηθήκαμε στη Βαλένθια, Ισπανία αρχές της άνοιξης στο πλαίσιο μελέτης του
Bond ενός προγράμματος του Coventry University Agroecology, όπου βρέθηκα σαν εκπρόσωπος του Agroecopolis .Με έναν γρήγορο ισπανικό ρυθμό σχεδόν δεν κοιμόμασταν, ειδικά όταν έπρεπε να πάμε στη χονδρική αγορά της Βαλένθια στις 5 τα ξημερώματα, περάσαμε ένα πενθήμερο πολύ ενδιαφέρον. Οι επισκέψεις πολλές , σε τόπους και εγχειρήματα βιώσιμης γεωργίας , πρόσβασης των μικροκαλλιεργητών στις αγορές. Πρώτη στάση του ταξιδιού στη La Pobla de Vallbona , επαρχία της Βαλένθια όπου ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια πλατφόρμα : «Land Banks» , για σχολάζουσες γαίες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και νέους αγρότες, αλλάζοντας το τοπίο της πόλης , δίνοντας ζωή στα εγκαταλειμμένα χωράφια. Ο δήμαρχος αλλά και ιδιοκτήτες γης υπερήλικες που εγκατέλειψαν τα χωράφια τους λόγω συνταξιοδότησης αλλά που δεν τα πούλησαν , νέοι αγρότες ακτήμονες με θέληση για δουλειά και με επιθυμία να τα ενοικιάσουν μας εξήγησαν πως το ενδιαφέρον και η διαμεσολάβηση του δήμου τους έφερε σε επαφή και αναγέννησε την γεωργία στη πόλη τους.
Επόμενη στάση στη Godella και παρουσίαση του SPG-Ecollaures. Τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποιήσης (PGS στα αγγλικά Participatory Guarantee Systems ) είναι συστήματα διασφάλισης ποιότητας που επικεντρώνονται σε τοπικό επίπεδο, πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων και βασίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης, κοινωνικών δικτύων και
ανταλλαγής γνώσεων. Ta SPG-Ecollaures πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών και βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στα κοινωνικά δίκτυα και στην ανταλλαγή γνώσεων. Πρόκειται για συστήματα πιστοποίησης που διαχειρίζεται η τοπική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (με εκπροσώπους της , παραγωγούς και καταναλωτές ) . Μετά την επίσκεψη, μια άλλη ομάδα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των κανόνων και την έκδοση (ή όχι) του πιστοποιητικού. Η ομάδα αυτή μπορεί να προτείνει βελτιώσεις, τόσο στην παραγωγή όσο και στο μάρκετινγκ. Η πιστοποίηση παύει να είναι μηχανισμός ελέγχου και γίνεται μηχανισμός στήριξης των παραγωγών. Η SPG-Ecollaures, η οποία βρίσκεται στην επαρχία της Βαλένθια και αποτελείται από:
• 30 έμπειρους καλλιεργητές, κτηνοτροφίας και μεταποιητές τροφίμων
• 4 ομάδες καταναλωτών
• 2 ΜΚΟ
• 1 περιβαλλοντική ομάδα
Επόμενη επίσκεψη στον καταναλωτικό συνεταιρισμό “Sóc el que menge” (I’m what I eat), που βρίσκεται στην περιοχή Benimaclet της Βαλένθια όπου ήταν η ημέρα παραλαβής καλαθιού Κ.Υ.ΓΕΩ ( C.S.A) μας εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας της Κ.Υ.ΓΕΩ από τους ίδιους εθελοντικά με κυκλικό τρόπο, τον τρόπο συνεργασίας με τους παραγωγούς , και παρακολουθήσαμε την διανομή των καλαθιών.
Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά με επίσκεψη στις αρχές της Δημόσιας Υγείας της Βαλένθια, όπου ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία των ίδιων των αρχών να δώσουν το δικαίωμα λειτουργίας οικοτεχνίας σε πολύ μικρούς παραγωγούς-μεταποιητές οικολογικής γεωργίας να μεταποιούν στα σπίτια τους με τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό τους παρακάμπτοντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα ο δήμος έχει δώσει το δικαίωμα σε πολύ μικρούς οικοπαραγωγούς να διαθέτουν την δική τους εβδομαδιαία αγορά, επισκεφθήκαμε την αγορά της Alzira και συζητήσαμε με τους ίδιους τους παραγωγούς.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της “Plataforma per la Sobirania Alimentària” μξας ισπανικής πλατφόρμας στο ιντερνετ για την «Διατροφική Κυριαρχία» όπου παρουσιάζονται όλα τα ανάλογα εγχειρήματα από αυτούς που την δημιούργησαν, πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Την επόμενη ξυπνήσαμε πολύ νωρίς και στις 5 το πρωί επισκεφθήκαμε την “Tira de Comptar”, την κεντρική αγορά φρούτων , λαχανικών, κρεάτων και ψαριών, συμβατική μεν αλλά πολύ ενδιαφέρουσα αφού έγινε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις δικές μας χώρες αλλά και τις οικολογικές που επισκεφθήκαμε.
Το ταξίδι συνεχίστηκε και επισκεφθήκαμε ένα μικρό ψαροχώρι σε μια λίμνη στην La Albufera και το συνεταιρισμό των ψαράδων όπου μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τους καταπατητές αγρότες που σιγά-σιγά εξαφανίζουν την λίμνη.. ενώ εκείνοι προσπαθούν να χαρακτηριστεί ως ζωντανό μνημείο της φύσης της Unesco. Ακολούθησε μια μαγευτική περιήγηση στη λίμνη.
Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε μία σχολική καντίνα στη Benimaclet, όπου όλα τα φαγητά που πωλούνται στο σχολείο είναι οργανικής προέλευσης.
Φυσικά γνωρίσαμε και τις παέγια..
Στόχος του BOND θα είναι να προσφέρει στους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στους γεωργούς και τους διαχειριστές γης σε ολόκληρη την Ευρώπη: ένα σύνολο πρακτικών διαδικασιών, μεθόδων και εργαλείων (με ενότητες κατάρτισης), εύκολα προσβάσιμες και φιλικές προς τον χρήστη, να δημιουργήσουν ικανότητες για τη σύνδεση (εντός), τη γεφύρωση (διασύνδεση) και τη διασύνδεση, για τη δημιουργία δυναμικών, ισχυρών και αποτελεσματικών συλλογικών οργανώσεων. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια του BOND συνεχίστηκαν σε Ολλανδία – Νορβηγία – Γαλλία – Ιταλία – Αγγλία και ξανά Ισπανία στην Κόρδοβα στο πανεπιστήμιο Αγροοικολογίας όπου θα συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα δημιουργώντας νέους δεσμούς.
Κοινοποιήστε: