Στην τάξη κάθεται μόνο του στο θρανίο. Όταν χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα, είναι το μόνο παιδί που δεν τρέχει χαρούμενο προς την αυλή. Όταν όλα τα άλλα παιδιά παίζουν κυνηγητό, εκείνο περιφέρεται νωχελικά στο προαύλιο κοιτάζοντας ανέκφραστα τους γύρω του.
Όταν η κοινωνικοποίηση του παιδιού μας δεν είναι η αναμενόμενη και γίνεται το «μοναχικό» παιδί του σχολείου, είναι εύλογο και απαραίτητο να ανησυχούμε. Εάν παρατηρήσετε πως περιφέρεται μόνο του στα διαλείμματα, είναι μόνο στο θρανίο, δεν το καλούν στα πάρτι και αναφέρεται σπάνια σε κάποιον φίλο του, τότε κάτι συμβαίνει και, όσο πιο γρήγορα λυθεί, τόσο πιο άμεση θα είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση του.
Αποκλείστε το ενδεχόμενο bullying ή κάποιου προβλήματος στο σπίτι
Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν το παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από τους συμμαθητές του. Εδώ θα βρείτε όλα τα σημάδια που μαρτυρούν αν το παιδί υφίσταται bullying και φοβάται ή ντρέπεται να το ομολογήσει. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική του συμπεριφορά, είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Βεβαιωθείτε πως δεν έχει συμβεί κάτι που το έχει προβληματίσει ή πληγώσει μέσα στο σπίτι και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο ασφαλές περιβάλλον ώστε να σας εκμυστηρευτεί όσα το απασχολούν.
Μήπως είναι απλά ντροπαλό και εσωστρεφές;
Εάν έχετε αποκλείσει τα παραπάνω, τότε μπορείτε να εξετάσετε αν το παιδί είναι απλώς ντροπαλό. Το να είναι κανείς συνεσταλμένος δεν αποτελεί πρόβλημα και από αυτήν την άποψη δεν πρέπει να το γεμίσετε ενοχές. Η κοινωνικοποίηση ωστόσο, είναι σημαντική τόσο για την σχολική, όσο και για την ενήλικη ζωή του, έτσι ώστε να μην βρεθεί ποτέ στο περιθώριο. Βοηθήστε το να βγει από το καβούκι του και να αρχίσει να κάνει φίλους με αυτούς τους απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους.
Παίξτε παιχνίδια ρόλων
Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν το παιδί στο να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε κοινωνικές καταστάσεις. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι να το «προετοιμάσουμε» να μάθει να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές συναναστροφές του. Επιπλέον, το γεγονός ότι το παιδί καλείται να δημιουργήσει μια κατάσταση από το μηδέν, μπορεί να δείξει πολλά για τον χαρακτήρα του και να καταλάβετε τί φταίει και να κινηθείτε αναλόγως.
Εξασκείστε τις κοινωνικές του δεξιότητες στέλνοντάς το σε «δουλειές»
Σε όλες τις εξωτερικές σας δουλειές, όπως το σούπερ μάρκετ ή το περίπτερο ζητήστε από το παιδί να αναλάβει τον ρόλο του πελάτη και να συνεννοηθεί το ίδιο για τις οικονομικές συναλλαγές. Με τον καιρό, θα συνηθίσει και θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Ξεκλειδώστε τις σκέψεις του
-Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;
-Καλά.
Αυτό το ξερό και αποστομωτικό «καλά» έχει στοιχειώσει πολλές μαμάδες. Όταν, όμως, γνωρίζεις ότι το παιδί σου είναι… ο παρίας της τάξης του, σου δημιουργεί περισσότερο άγχος για το τί συμβαίνει αυτές τις 7 σχολικές ώρες. Ο μόνος τρόπος για να σπάσεις την σιωπή του είναι να ξεκλειδώσεις τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του για το σχολείο με ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως με ποιον συμμαθητή του θα ήθελε να κάνει παρέα στα διαλείμματα ή να κάτσει στο ίδιο θρανίο. Ζητάτε πάντα τον λόγο για τις απαντήσεις τους, έτσι ώστε να καταλάβετε τί σκέφτεται και τί νιώθει.
«Ανοίξτε» το σπίτι σας σε άλλα παιδιά
O καλύτερος τρόπος για να κοινωνικοποιηθεί ένα παιδί είναι να συναναστραφεί με συνομήλικους του. Όταν δεν είναι άνετο, όμως, μπορείτε να πάρετε τα…ηνία και να οργανώσετε ένα πάρτι ή απλώς να προσκαλέσετε παιδιά της γειτονιάς ή του σχολείου για μια ημέρα γεμάτη παιχνίδι στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την συμπεριφορά των άλλων παιδιών απέναντι στο παιδί σας και να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση. Καλέστε και τους γονείς των παιδιών, έτσι ώστε να γνωριστείτε και αν νιώσετε άνετα, να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας και να ακούσετε μια δεύτερη γνώμη. Επιπλέον, τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια με τους γονείς τους στο σπίτι σας και δεν θα είναι «μαγκωμένα».
Εξωσχολικές δραστηριότητες…με παρέα
Oι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς με εσωστρεφή παιδιά να τα «γράψουν» σε κάποια ομαδική δραστηριότητα. Δεν έχει σημασία αν είναι μια ομάδα ποδοσφαίρου, χορού ή μια χορωδία. Το σημαντικό είναι να επικοινωνήσει και να αλληλοεπιδράσει με τους συνομήλικους του. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να μάθει να λειτουργεί ως μέλος ενός συνόλου.
Βάλτε την δασκάλα…στο κόλπο
Όπως έχει πει ο παιδαγωγός-δοκιμιογράφος Ευάγγελος Παπανούτσος, «Δάσκαλος είναι αυτός που παραμένοντας ενήλικας, μπορεί να γίνεται παιδί». Ένας σωστός παιδαγωγός δεν περιορίζει τον ρόλο του μόνο στο διδακτικό κομμάτι. Μπαίνει στην θέση του μαθητή και τον βοηθάει να αναπτυχθεί ψυχοπνευματικά. Ζητήστε από την δασκάλα του παιδιού να συμβάλλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος, μέσα από ομαδικές εργασίες ή παιχνίδια. Μπορείτε επίσης να της προτείνετε να αλλάζει θέσεις στα παιδιά κάθε μήνα, έτσι ώστε να μην κάθεται κανένα παιδί μόνο στου θρανίο και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να γνωριστούν και να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους.
Κοινοποιήστε: