Μια νέα γενιά νέων ακτιβιστών έχει κάνει την εμφάνιση της και αποδεικνύει ότι είναι πολλοί εκείνοι οι έφηβοι που ανησυχούν βαθύτατα για κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα – και είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι γι ‘αυτό.Είναι ενωμένοι σε ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα που έχει έχει δει ποτέ ο κόσμος. Η προηγούμενη γενιά ήταν η πιο καταναλωτική γενιά στην ιστορία. Όσοι είναι σήμερα 30 ή 40 ετών μεγάλωσαν μέσα στην χωρίς όρια κατανάλωση και στην καπιταλιστική λογική ότι η ελευθερία είναι να μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Η πλειοψηφία των παλιότερων ακτιβιστών έπεσε σε αδράνεια και απογοήτευση αναπολώντας αγώνες από το παρελθόν και κάνοντας νέους μόνο με κλικ. Και ξαφνικά μερικά νέα παιδιά – στην πλειοψηφία τους κορίτσια – από όλο τον πλανήτη αντέδρασαν στην γενική αδιαφορία και αδράνεια των μεγάλων τους έδειξαν τα δάχτυλο και τους φώναξαν “μεγαλώστε!”. Έφηβοι, οι οποίοι καταδικάζουν το μεγάλο καταναλωτικό αντικείμενο του εικοστού αιώνα, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Χρησιμοποιούν ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Καταδικάζουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και την κατανάλωση κρέατος και όχι μόνο την βιομηχανική κτηνοτροφία .Προτάσσουν την επαναχρησιμοποιήση και ανακύκλωση ρούχων αντικείμενων απέναντι στη βιομηχανία της μόδας και της κατανάλωσης. Είναι καλά ενημερωμένοι και γνωρίζουν ότι, με τους ηγέτες που έχουμε, η αντίστροφη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής είναι εναντίον της ανθρωπότητας.Αυτό που βλέπουμε είναι η πιο ζωτική ανθρώπινη προσαρμογή στην κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης: μια γενιά που απλώνει την ελπίδα ακριβώς για να μπορέσει να σπάσει την αδράνεια της μάζας και να αγωνιστεί για το μέλλον της. Και δεν είναι μόνο η Γκρέτα, νέοι έφηβοι ακτιβιστές ηγέτες αναδεικνύονται σε όλο το πλανήτη.
Katie Eder (Κέιτι Έντερ),19 ετών από το Μιλγουόκι ακτιβίστρια ,οργανώτρια 2 μεγάλων διαμαρτυριών για την απαγόρευση των όπλων και ιδρύτρια της, StrikeWithUs.org , ένωσε, ακτιβιστές από περισσότερες από 950 περιβαλλοντικές ομάδες στις Η.Π.Α στη συγκέντρωση της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα όπου μιλώντας σε ένα κοινό 250.000 ανθρώπων είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι «μια τεράστια πυρκαγιά που οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες προσποιούνται ότι δεν βλέπουν». Απεργούμε: για την άμεση διακοπή των προγραμμάτων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης και για τη βιώσιμη γεωργία. Απεργούμε για τους εαυτούς μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας, για τα παιδιά που μένουν στη γειτονιά μας. Απεργούμε γιατί αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε» . Το Σεπτέμβριο του 2018 ίδρυσε την οργάνωση Future Coalition για να δικτυώσει τους έφηβους ακτιβιστές δημιουργώντας ένα χώρο όπου μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να μοιραστούν κοινούς πόρους.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katie Eder (@katie.eder) στις
Autumn Peltier (γεννήθηκε το 2004). Η Peltier ζει στην περιοχή Unceded Anishinawbe στο βόρειο Οντάριο , είναι μέλος της φυλής Wikwemikong και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για το καθαρό νερό, και έχει το προσωνύμιο “water warrior” (πολεμίστρια του νερού ) Άρχισε τον αγώνα της για το νερό στην ηλικία των 8 όταν έμαθε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον Καναδά πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Σε ηλικία δεκατριών ετών το Μάρτιο του 2018 μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σαν μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών για το θέμα της προστασίας των υδάτων .Το μήνυμα της ήταν : Ήρθε η ώρα να «πολεμήσουμε», να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε τον πλανήτη και να δώσουμε στο νερό τα ίδια δικαιώματα και προστασίες με τα ανθρώπινα όντα.. Μέχρι το 2050, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα ζει σε μια χώρα όπου θα υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού . Τα κράτη πρέπει να διαχειριστούν καλύτερα και να διατηρήσουν τους παγκόσμιους υδάτινους πόρους . Περισσότεροι από 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ήδη ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – και αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους στον Καναδά. Όλοι έχουμε το δικαίωμα για πρόσβαση στο νερό όχι μόνο οι πλούσιοι.». Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου μίλησε στη συγκέντρωση στην Νέα Υόρκη στηΔιάσκεψη Κορυφήςτου ΟΗΕ για το κλίμα σε ένα κοινό 250.000 ανθρώπων για τη σημασία των καθαρών υδάτων. Ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για παιδιά, το 2017, 2018, & 2019. “Δεν κάνω όλη αυτή τη προσπάθεια για τα μέσα ενημέρωσης ή για τα βραβεία το κάνω για όλους τους συνανθρώπους μου και για το περιβάλλον”, δήλωσε η Peltier.
Mari Copeny (Μάρι Κοπένι) ή όπως έγινε γνωστή ως “Μικρή Κυρία Flint “, όταν σε ηλικία μόλις 8 ετών έγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να επισκεφθεί την κοινότητα της η οποία αντιμετώπιζε ένα τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης του νερού και ήδη 12 άνθρωποι είχαν πεθάνει εξαιτίας της ενώ οι σχεδόν 100.000 κάτοικοι του Flint έπιναν μολυσμένο νερό που χρειάζονταν να είναι τόσο χλωριωμένο ώστε έκανε ζημιές διαβρώνοντας εξαρτήματα κινητήρων που κατασκευάζονταν σε ένα εργοστάσιο της περιοχής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την επίσκεψη του Ομπάμα αλλά και χρηματοδότηση 100 εκατομμύρια ενίσχυσή για να λυθεί το πρόβλημα του νερού αλλά παρόλο που λύθηκε οι κάτοικοι του Flint είναι διστακτικοί ακόμη και σήμερα να πιουν. Οι ακτιβιστικές δράσεις της συνεχίζονται με την καμπάνια της Flint Kids κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα και να διανείμει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια νερού στην μικρή της κοινότητα, ενώ με την Flint Kids Read συγκεντρώνει βιβλία και μέχρι σήμερα κατάφερε περισσότερα από 17000 σακίδια με βιβλία και 600 ποδήλατα.
Όχι, ο αγώνας μας για να σωθεί ο πλανήτης δεν ξεκίνησε σήμερα με το #ClimateStrike και δεν τελειώνει ούτε σήμερα ούτε ποτέ” έγραψε στο tweeter, μετά την παγκόσμια κλιματική απεργία την περασμένη εβδομάδα. “Πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Μην ενισχύσετε τις φωνές μας μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα ,υποστηρίξτε τις προσπάθειες μας για να σωθεί ».
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mari Copeny (@littlemissflint) στις
Malala Yousafzai (Μαλάλα Γιουσαφζάι) στην ηλικία των 11 ετών ξεκίνησε να γράφει ένα blog για τη ζωή της στο Πακιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε την άποψη της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Γρήγορα έγινε γνωστή και τα επόμενα χρόνια έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σε διάφορα έντυπα, τόσο στη χώρα της όσο και σε άλλες, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο. Το 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο. Ευτυχώς επέζησε και η απόπειρα δολοφονίας δεν την πτόησε , συνέχισε τον αγώνα της για τα δικαιώματα των κοριτσιών στη χώρα της, Το 2014 σε ηλικία 17 ετών έγινε η νεότερη νικήτρια βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Emma González (γεννήθηκε Νοέμβριο του 1999). Τον Φεβρουάριο του 2018, στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, ένας συμμαθητής της με ένα όπλο (το οποίο είχε αποκτήσει νόμιμα) εκτέλεσε 17 άτομα. Η Έμα Γκονζάλες, κατάφερε να γλυτώσει από τις σφαίρες και πρωτοστατεί στο κίνημα κατά των όπλων, αγωνίζεται για αυστηρότερους νόμους και την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις 18 ετών, αναδείχθηκε ως μία από τους ηγέτες αυτού του νέου κινήματος και ίδρυσε την οργάνωση υπεράσπισης ελέγχου όπλων Never Again MSD . Τον Μάρτιο του 2018, έδωσε μια ομιλία σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον μπροστά σε 800.000 άτομα, όπου ξεκίνησε διαβάζοντας τα ονόματα των νεκρών συμμαθητών της και στη συνέχεια έμεινε σιωπηλή για 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα – το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ο δράστης να εκτελέσει τους 14 συμμαθητές και 3 δασκάλους της. Μετά από αυτή τη διαμαρτυρία, οι νομοθέτες της Φλόριντα ψήφισαν τον Μάρτιο του 2018 το νόμο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος αυξάνει την ηλικία για να αγοράσει κάποιος όπλο από 18 σε 21. Είναι κουβανικής καταγωγής, δεν ακολουθεί την πολιτική στάση της οικογένειας της , οι οποίοι ήταν Ρεπουμπλικάνοι Δεν έχει ιδεολογία. Και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν.
Artemisa Xakriaba, 19 ετών από το Αμαζόνιο Βραζιλία, μίλησε στην κλιματική απεργία της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη σχετικά με την συνεχή καταστροφή στον Αμαζόνιο, επισημαίνοντας ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί πλήττονται κατά κύριο λόγο από την κλιματική αλλαγή. “Αγωνιζόμαστε για τη Μητέρα Γη μας επειδή ο αγώνας για τη Μητέρα Γη είναι η μητέρα όλων των άλλων αγώνων”, δήλωσε η Artemisa Xakriaba. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές σας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε για την ιερή μας γη. Αλλά μας καταδιώκουν, μας απειλούν, μας δολοφονούν, επειδή θέλουμε την προστασία των εδαφών μας.
Jamie Margolin (17 ετών) Δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Zero Hour για νέους ακτιβιστές που φιλοξενεί πορείες, απεργίες στις ΗΠΑ. Από τα 2018 διοργανώνει συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για την κλιματική κρίση στην Ουάσινγκτον ενώπιον του Κογκρέσου.
Nadia Nazar17 ετών . Συνιδρύτρια μαζί με την Jamie Margolin του Zero Hour . Η Nazar η οποία είναι χορτοφάγος πιστεύει ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία η είναι υπεύθυνη για το 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μίλησε στη διάσκεψη κορυφής 2018 της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού στο Κεντρικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στα κορίτσια. Επίσης, κατέθεσε στην ακρόαση του House Natural Resources σχετικά με την κλιματική αλλαγή, προτρέποντας τους εκλεγμένους υπαλλήλους να ενεργήσουν για το κλίμα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές κλιματικές απεργίες στην Ουάσιγκτον. «Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο απειλεί το μέλλον της γενιάς μου, αλλά συνεχίζει να εκτοπίζει και να σκοτώνει ανθρώπους. Η οικογένειά μου στην Κεράλα της Ινδίας βίωσε τις πλημμύρες που συνέβησαν εκεί το περασμένο καλοκαίρι. Αυτές οι πλημμύρες εκτόπισαν περίπου 800.000 άτομα και σκότωσαν 483 άτομα. Την ίδια εποχή, οι φίλοι μου στην πόλη Ellicott City του Μέρυλαντ γνώρισαν πλημμύρες που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές και κατολισθήσεις . Η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να συμβαίνει. Η αλλαγή του κλίματος είναι το μέλλον μου, εκτός και αν κάνετε κάτι γι ‘αυτό τώρα ».
Anuna De Wever18 ετών , Βέλγιο. Μαθήτρια και κλιματική ακτιβίστρια . Εμπνευσμένη από τις ενέργειες της Greta Thunberg , αποφάσισε να αναπτύξει το κίνημα της σχολικής απεργίας για το κλίμα στο Βέλγιο. έτσι οργανώνει σχολικές απεργίες για το κλίμα κάθε Πέμπτη.
Greta Thunberg( Γκρέτα Τούνμπεργκ ) Γεννήθηκε στη Σουηδία το 2003, τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε να κάνει σχολική απεργία για την κλιματική κρίση και να διαμαρτύρεται μόνη της έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της αφού κάνεις από τους φίλους και τους συμμαθητές της δεν την ακολούθησε, μερικούς μήνες αργότερα την ακολούθησαν όχι μόνο αυτοί αλλά και εκατομμύρια άλλοι μαθητές στον κόσμο. Πριν από ένα χρόνο, αυτό ήταν αδιανόητο. «Τίποτα πραγματικά δεν συνέβαινε στη ζωή μου», θυμάται. “Είμαι πάντα εκείνο το συνηθισμένο μικρό κορίτσι. Νόμιζα ότι δεν μπορούσα να κάνω τη διαφορά επειδή ήμουν πολύ μικρός. “
Η εμφάνιση της Greta Thunberg, είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2018. Το νεανικό περιβαλλοντικό κίνημα που έχει εμπνεύσει η Greta Thunberg σε όλο τον πλανήτη σε δεκάδες χώρες καταδεικνύει τόσο την αποφασιστικότητα των νέων σήμερα όσο και το γεγονός ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα υποφέρουν κυρίως από τις συνέπειες της αδράνειας των παλαιότερων γενεών αλλά και της δικής μας. Τα παιδιά διαμαρτύρονται όχι μόνο για να σώσουν το περιβάλλον, αλλά και το μέλλον τους.
Κοινοποιήστε: