Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για μετοχοποιήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις – Αλλαγές και στο Υπερταμείο
Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου, ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ, που το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών δεν ανήκει στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει ανέβει στη διαβούλευση, θ΄ ακολουθηθεί το μοντέλο της ΔΕΗ και σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως τα ΕΛΤΑ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι αλλαγές αφορούν στις εξής εταιρείες:
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
- ΔΕΘ-Helexpo.
- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
- ΓΑΙΑΟΣΕ.
- Ελληνικές Αλυκές.
- Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
- Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).
Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12779 και η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κι άλλες ρυθμίσεις και βασικός λόγος, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι πως είναι εντελώς γραφειοκρατική και αποτρεπτική για την θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, η διαδικασία των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ικανότατα στελέχη από την αγορά. H διάρκεια της θητείας των στελεχών, γενικών διευθυντών και διευθυντών με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.
Το ύψος των αμοιβών στις υπηρεσίες
Οι κυβερνώντες τονίζουν πως έτσι θα υπάρξει ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
Κατά την άποψη των κυβερνώντων μετά από αυτήν την εξέλιξη θα είναι πιο ευέλικτες και οι προσλήψεις με έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών από το ΑΣΕΠ. Με τις νέες ρυθμίσεις συγκροτούνται ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.
Αλλάζει και η λογική του Υπερταμείου – Συγχωνεύεται με το ΤΑΙΠΕΔ
Το νέο νομοσχέδιο αλλάζει και τη λογική του Υπερταμείου με τον περιορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) επιπλέον προβλέπονται συγχωνεύσεις με απορρόφηση του ΤΧΣ από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπεται κι από την ιδρυτικό του νόμο που αφορά στη λειτουργία του ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται επιπλέον νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Για τη δημιουργία του Ταμείου, το Υπερταμείο σημείωσαν οι αρμόδιοι πως θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μισό ποσό που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
Κοινοποιήστε: