Μια ήττα, έστω και στο όριο της συντριβής, είναι διαχειρίσιμη υπό όρους. Με πρώτο εξ αυτών την διερεύνηση των αιτίων. Είναι αυτό που δεν κάνει μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια…
ματιά στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις κορυφαίων του κυβερνώντος κόμματος πείθει για το λόγου το αληθές.
1) Υποτίμησαν τραγικά τις επιπτώσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών. Έφτασαν στο σημείο αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και φίλια ΜΜΕ να ισχυρίζονται ότι το Μακεδονικό ξεχάστηκε! Και σαν μην έφτανε αυτό, υπήρξαν στελέχη που χάριζαν το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, και ήσαν περήφανα γι΄αυτό (Χριστοδουλοπούλου, μέσα στη Βουλή). Φυσικά, κάποιοι με την ίδια άποψη, ακόμη και μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, βρήκαν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Βαλντέν).
Σημείωση: Όσοι νομίζουν-και υποστήριζαν- ότι οι επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα θα περιορίζονταν στην Βόρειο Ελλάδα, απατώνται οικτρά. Η ευαισθησία για το Μακεδονικό είναι κοινή. Το μείζον αυτό θέμα αφορά τους πάντες. Είτε ζουν στη Δράμα και στις Σέρρες είτε στο Αγρίνιο, στη Σάμο, στο Ρέθυμνο κλπ. Αντί ,λοιπόν, να γίνει σεβαστή η ευαισθησία των πολλών και να υπάρξει εξαντλητική ενημέρωση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε απαξιωτικά για Μακεδονομάχους και για όχλο των συλλαλητηρίων.
Και κάτι τελευταίο επ΄αυτού: Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πρώτο μεγαλειώδες συλλαλητήριο και την στροφή Μητσοτάκη, θεώρησε σκόπιμο να τον χαρακτηρίσει δέσμιο της ακροδεξιάς και να ταυτίζει γενικώς τη ΝΔ με την Ακροδεξιά. Αστοχία πρώτης γραμμής. Διότι στον Μητσοτάκη πολλά μπορείς να καταμαρτυρήσεις, αλλά όχι ακροδεξιά κλίση και νοοτροπία.
2) Επένδυσαν στις (θεμιτές) παροχές, αλλά ξέχασαν ότι αυτές δεν προσφέρουν πάντοτε τα προσδοκώμενα. «Υπάρχει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τις κυβερνητικές προσδοκίες», σημείωσε στις 8 Μαΐου η στήλη. Και υπενθύμιζε ότι το θηριώδες «πακέτο Σημίτη» ύψους 10 δις. δεν έσωσε τον τότε πρωθυπουργό. Οι δημοσκοπήσεις έβαιναν επι τα χείρω και ο Σημίτης μπροστά στο φάσμα της βέβαιης ήττας παρέδωσε τα ηνία στον Γ. Παπανδρέου.
3) Υποτίμησαν το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας, θεωρώντας ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι… ακροδεξιό. Και δεν κατάλαβαν τις επιπτώσεις από τις σπασμένες βιτρίνες, τις χορογραφίες των μολότοφ, την ασυδοσία μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια και την ογκούμενη παραβατικότητα. Προπάντων δεν κατανόησαν ότι η κατάσταση αυτή πλήττει κυρίως τις λαϊκές γειτονιές και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου.
4) Η εξουσία φθείρει. Ειδικά στα καθ΄ημάς ,αποδείχτηκε ότι τα μνημονιακά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα είτε έχασαν ακολούθως τις εκλογές είτε συρρικνώθηκαν (ΠΑΣΟΚ). Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν της αναπόφευκτης φθοράς λόγω Μνημονίου, χρεώθηκε-σε ο,τι αφορά γενικώς του κυβερνάν- το γεγονός ότι η πολιτεία του ήταν ίδια κι απαράλλαχτη με την συμπεριφορά των παλιών κυβερνώντων.
Μικροπολιτική λογική στην αντιπαράθεση, επιστράτευση στερεοτύπων, μετεγγραφές πολιτικών από άλλους χώρους, θηριώδης προπαγάνδα (π.χ. ΕΡΤ) και ιδού η μελαγχολική εικόνα του «μία από τα ίδια» (και) σε αυτόν τον τομέα.
Εν κατακλείδι: Όλα τα προεκτεθέντα, και μαζί τους το Μεταναστευτικό, λειτούργησαν σωρευτικώς εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την δεινή ήττα κατέκτησε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, που τον διατηρεί στο δίπολο του δικομματισμού.
Περί αυτού, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ, την άλλη Αριστερά κλπ, στο επόμενο σημείωμα…
Γιάννης Τριάντης
Πηγή Δείχνει να μην καταλαβαίνει…
Κοινοποιήστε: