Οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα – ο οποίος είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδες στο κάτω μέρος του λαιμού από την μπροστινή πλευρά.
Οι δύο ορμόνες του θυρεοειδή – η τριιωδοθυρονίνη και η θυροξίνη – είναι γνωστές και ως Τ3 και Τ4. Η Τ4 μετατρέπεται σε ενεργή Τ3 στα κύτταρα και φτάνει στα όργανα του σώματος με το αίμα.
Η κύρια λειτουργία του είναι να ρυθμίζει τον μεταβολισμό και να παρέχει ενέργεια, αλλά επηρεάζει σημαντικά ολόκληρο στο σώμα, αφού βοηθά τα όργανα να λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο.
Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τον θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός – μια πάθηση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να ρυθμίζει τις απαραίτητες λειτουργίες του σώματος.
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως ξηρό δέρμα, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, κ.α. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν άλλες παθήσεις και γι’αυτό οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα που δεν είναι αρκετά και δεν σκέφτονται καν τα προβλήματα του θυρεοειδή σαν πιθανή αιτία.
Η Mary Shomon, ειδικός σε θέματα θυρεοειδή, είπε ότι πολλοί πάνε στον γιατρό τους με προβλήματα χοληστερίνης ή κατάθλιψη και τους γράφουν τα αντίστοιχα φάρμακα, αλλά κανείς δεν εξετάζει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, λέει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα στο τεστ διάγνωσης υποθυρεοειδισμού. Το τεστ, γνωστό ως TSH, στην ουσία μετρά το επίπεδο της ορμόνης υπόφυσης, TS, στο αίμα.
Δεν δείχνει όμως τα επίπεδα Τ3 ή Τ4 στο αίμα. Έτσι, πολλοί ασθενείς έχουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά το αποτέλεσμα στο TSH είναι φυσιολογικό, γι’αυτό και παίρνουν φάρμακα που δεν θεραπεύουν το κύριο πρόβλημα τους. Η Dr. Schwarz ισχυρίζεται ότι τελικά ο κόσμος λαμβάνει θεραπεία για μεμονωμένα συμπτώματα και οι γιατροί δεν αντιμετωπίζουν το σώμα σαν σύνολο.
Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά τα επίπεδα Τ3 και Τ4.
Η ολιστική προσέγγιση της Dr. Schwarz περιλαμβάνει αλλαγή στα πάντα, στην διατροφή, τις ορμόνες, την άσκηση και τα συμπληρώματα. Η προσέγγιση της θεωρεί το σώμα ένα σύνολο και δεν εξετάζει απλά τα συμπτώματα, γι’αυτό και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό συμφωνεί και η Shoron.
“Ζούμε σε έναν τοξικό κόσμο και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει πολύ. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν εξετάζουμε την διατροφή μας, εξετάζουμε και τις καθημερινές μας συνήθειες”, λέει ο Dr. Greg Emerson, ιδρυτής του Emerson Health & Wellness Center στην Αυστραλία.
Τα κυριότερα στην λίστα του με τις τοξίνες είναι η μούχλα και οι μυκοτοξίνες. Όχι μόνο η μούχλα προκαλεί πρόβλημα στον θυρεοειδή, αλλά καταναλώνουμε και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μυκοτοξίνες. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλoύν τον σχηματισμό μούχλας στο σώμα.
Το αντίθετο είναι ο υπερθυρεοειδής, ο θυρεοειδής που υπερλειτουργεί και παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών. Αυτό οδηγεί σε ξαφνική απώλεια βάρους λόγω του μεταβολισμού που βρίσκεται σε εγρήγορση και γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό παλμό.
Η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να αποκατασταθεί κάνοντας κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αρχικά, πρέπει να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής με διατροφή με ωμά τρόφιμα, τακτική άσκηση και υγιείς σχέσεις. Και φυσικά, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.
Η Dr. Schwarz προτείνει να ακούσετε τι λέει το σώμα σας και να αναγνωρίσετε τις ελλείψεις του.
Ο Joseph Mercola, ένας από τους πιο δημοφιλείς υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής, συμφωνεί με την λογική της Schwarz, ωστόσο, πιστεύει ακόμα ότι έχουμε καλύτερο έλεγχο της υγείας μας κάνοντας έρευνα και συμβουλευόμενοι έμπειρους ειδικούς. “Η νοοτροπία είναι ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του.”
Ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να επιβραδύνετε την διαδικασία γήρανσης, να τονώσετε την ενέργεια σας και γενικότερα να βελτιώσετε την υγεία σας.
Δείτε μερικές συμβουλές:
Για να ενεργοποιήσετε τον θυρεοειδή σας, καλό θα ήταν να συνδυάσετε τρόφιμα πλούσια σε ιωδιούχο αλάτι και σελήνιο, όπως τα παρακάτω:
φιστίκια Βραζιλίας
Ηλιόσπορους
Ψάρια (άγριο σολομό, ιππόγλωσσα, σαρδέλες, καλκάνι)
Οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, γαρίδες, χτένια)
Κρέας (μοσχαρίσιο, συκώτι, αρνίσιο, χοιρινό)
Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Αβγά (μέχρι 3 τη μέρα)
Μανιτάρια
Τρόφιμα ολικής άλεσης (φύτρο σιταριού, κριθάρι, καστανό ρύζι, βρώμη)
Λαχανικά (αγκινάρες, ρόκα, σπαράγγια, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, σχοινόπρασο, αγγούρι)
Φρούτα (όλα τα μούρα και λεμόνια)
Αποφύγετε τα παρακάτω:
Γαλακτοκομικά (τουλάχιστον για 20 μέρες)
Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες
Δημητριακά
Φασόλια και όσπρια
Μπίρα
Διατροφές με περιορισμό στις θερμίδες
Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
Όχι πάνω από 6-8 μερίδες τροφίμων που προκαλούν βρογχοκήλη τη βδομάδα (καλύτερα στον ατμό, παρά ωμά)
Τέλος, πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα με ασκήσεις μικρής έντασης, όπως:
Περπάτημα
Πεζοπορία
Ποδήλατο
Κολύμβηση
Μετά από έναν μήνα μπορείτε να αρχίσετε πιο έντονες ασκήσεις μία με τρεις φορές τη βδομάδα, όπως ασκήσεις άρσης βαρών
Credit: healthyfoodhouse.com
The post Δείτε ΠΩΣ θα ρυθμίσετε τον Θυρεοειδή σας ώστε να καίτε ΠΙΟ εύκολα Λίπος και να ενεργοποιήσετε τον Μεταβολισμό σας! appeared first on LINE LIFE.
Το Διαβάσαμε Δείτε ΠΩΣ θα ρυθμίσετε τον Θυρεοειδή σας ώστε να καίτε ΠΙΟ εύκολα Λίπος και να ενεργοποιήσετε τον Μεταβολισμό σας!
Κοινοποιήστε: