Η κυβέρνηση παίζοντας όλα της τα χαρτιά και θυμίζοντας, έως ένα βαθμό, το “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης του 2015 ποντάρει πολλά στο κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανειών. Μαζί με τις 120 δόσεις για…
ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν ένα από τα “όπλα” που ο πρωθυπουργός θέλει να έχει οπωσδήποτε μαζί του στην πορεία προς τις εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες παρακολουθεί τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιμένοντας να κάνει τις απαραίτητες παράλληλες πολιτικές κινήσεις. Το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει πέσει πάνω στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο και, φυσικά, στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποιος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup της 25ης Μαρτίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για πρόοδο των συζητήσεων σε σχέση με προχθές, συγκλίσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά και εκτιμούν πως η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή δεν θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. Το οικονομικό επιτελείο συζητά με τους εποπτικούς θεσμούς και λαμβάνει πολύ σοβαρά τις απόψεις τους, ωστόσο έχει την βούληση να προχωρήσει στη νομοθέτηση ακόμη κι αν σε επιμέρους σημεία υπάρχουν διαφωνίες.
Η ενημέρωση των βουλευτών για το τελικό κείμενο αναμένεται να γίνει ακόμα και τις επομένες ώρες εκτός αν χρειαστεί κάποιος περισσότερος χρονος για νομοτεχνικές βελτιώσεις. Με αυτό το κριτήριο ίσως τα πράγματα πάνε λίγο πιο πίσω, μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου. Η αναβολή θα θεωρηθεί ένα καλό σημάδι, τονίζουν όσοι ασχολούνται με τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως παραμένει σταθερή η θέση του Μαξίμου ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα λήξει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται στη Βουλή χωρίς να αλλάξει ο πυρήνας της συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες.
Μέσα σε ένα προεκλογικό σκηνικό ήταν ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να στείλει το μήνυμα της ολοκλήρωσης των μνημονιών και για αυτόν τον λόγο μετά το αδιέξοδο Eurogroup της 11ης Μαρτίου η απόφαση για κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή ήταν μονόδρομος. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε επισημαίνεται πως τα μέλη της Ευρωζώνης υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες ως προς τις πολιτικές που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα.
Το μεγάλο “αγκάθι” εξακολουθούν να είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να αποδεχτεί μείωση στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας κάτω από τα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Συμβιβασμός φέρεται να επιχειρείται και στα περιουσιακά στοιχεία με τον πήχη να κατεβαίνει κατώ από το μισό των 65.000 ευρώ που είχε αρχικά προταθεί. Πρόβλημα αποτελεί και το δημοσιονομικό κόστος του νέου νόμου Κατσέλη. Όπως σημείωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας…
newpost.gr
Πηγή Γρήγορη και καλή λύση στα «κόκκινα» δάνεια…
Κοινοποιήστε: