Υλικά
- Μερίδες: 2
- 600 γρ. κιμά χοιρινό από πανσέτα χοντροκομμένο
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή λίγο σκόρδο σε σκόνη)
- αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε στα 4. Πατάμε το κάθε κομμάτι ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλα μέχρι να γίνει ένα σχετικά στρογγυλό και πολύ λεπτό μπιφτέκι περίπου 0,5 εκ. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τα βάλουμε μαζί με τις λαδόκολλες σε τάπερ στην κατάψυξη. Θα κρατήσουν 1 εβδομάδα, θα ξεπαγώσουν τάχιστα οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστούμε.
Βήμα 2
Για το ψήσιμο, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, ρίχνουμε μέσα 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο ή ένα κομμάτι βούτυρο. Ψήνουμε και από τις 2 μεριές για 1´-2΄ μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μπορεί να σπάσει, αλλά εφόσον είναι σε 3-4 κομμάτια, τη δουλειά του την κάνει.
Βήμα 3
Χρήσεις:
∙ Σε τοστ, σε ψωμάκι σάντουιτς/burger, σε πίτα που θα ψήσουμε στο τηγάνι αμέσως μετά το μπιφτέκι, γεμίζοντας με φρέσκια ντομάτα, γιαούρτι, λεμόνι και αλατοπάπρικα (και κρεμμύδι για τους μερακλήδες).
Βήμα 4
∙ Μαζί με ένα γρήγορο ρύζι ή πουρέ πατάτας. Σε αυτή την περίπτωση, με το που το βγάλουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας κρασί, 3 κουτ. σούπας λεμόνι και σβήνουμε το μάτι ανακατεύοντας, για να πάρουμε ό,τι υπολείμματα από το ψήσιμο έχουν μείνει στο τηγάνι σαν σάλτσα. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ρίγανη και μουστάρδα.
Βήμα 5
∙ Με ζυμαρικά (π.χ. πέννες). Βράζουμε 120 γρ. πέννες (ανά άτομο), σουρώνουμε, στο τηγάνι που ψήσαμε το μπιφτέκι σοτάρουμε τριμμένο σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 30´´, προσθέτουμε μισή κούπα από το νερό του βρασίματος, τις πέννες, 1 κουτ. σούπας τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και σπάμε το μπιφτέκι μέσα, σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε μαϊντανό ή άνηθο (αναλόγως ποιας σχολής είμαστε) κατά βούληση, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: