Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα στην γονιμότητα. Αυτό φυσικά δεν είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα. Ισχύει και για τους άντρες. Όπως έδειξαν μελέτες, περίπου 1 στους 20 άντρες έχουν μειωμένη ποσότητα σπέρματος. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα διαφέρουν. Κι έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο ζωής.
Όσον αφορά τις καθημερινές συνήθειες, τα παρακάτω σύμφωνα με το Mom, αυξάνουν τις πιθανότητες υπογονιμότητας.
Καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή και η απουσία σωματικής άσκησης έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος και αυτό λόγω της θερμοκρασίας που αυξάνεται στην περιοχή των όρχεων όταν η κίνηση του σώματος είναι περιορισμένη. Για τον ίδιο, επίσης, λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άντρες να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και την υπερβολική χρήση καυτού νερού στον ντουζ.
Υπερβολική άσκηση
Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει και το ακριβώς αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη και μάλιστα σε καθημερινό επίπεδο άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα και αυτό γιατί αλλάζει ο μεταβολισμός και επηρεάζεται η λειτουργία των μυών και των οργάνων.
Άγχος
Το άγχος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τόσο τη γυναικεία, όσο και την αντρική γονιμότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση και ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων σχετίζονται επίσης με το άγχος που παρατηρείται σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανδρών και γυναικών στις μέρες μας.
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει τον μεταβολισμό και μειώνουν την παραγωγή του σπέρματος. Επιπλέον, ακόμα κι εάν επιτευχθεί η σύλληψη, θα πρέπει να έχετε στα υπόψη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για αναπτυξιακά και συμπεριφορικά προβλήματα του μωρού μεγαλώνοντας.
Κακή διατροφή
Δεν υπάρχει λίστα με απαγορευμένα τρόφιμα, είναι ωστόσο γνωστό ότι τα σάκχαρα, τα λίπη και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι επιβλαβή για την υγεία και τη γονιμότητα.
Αντίστοιχα θα πρέπει να προσέξετε το σωματικό σας βάρος. Η παχυσαρκία έχει επίσης συνδεθεί με τη δυσκολία σύλληψης, ενώ αυξημένες είναι οι πιθανότητες υπογονιμότητας και για άνδρες που έχουν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με την ηλικία και το ύψος τους.
Πηγή
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: