Γλυπτά Παρθενώνα: Σε μπούμερανγκ για τον Ρίσι Σούνακ και τους υπερσυντηρητικούς του Λονδίνου που απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή τους στην Αθήνα μετατράπηκε η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής αποστολής που δημοσιοποίησε άμεσα το διπλωματικό ατόπημα του κ. Σούνακ, προλαβαίνοντας την βρετανική κυβέρνηση και αποκάλυψε τον λόγο της ματαίωσης του ραντεβού έφερε σε δύσκολη θέση την Ντάουνινγκ Στριτ και κυρίως έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών.
Για την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ και τα e-mail συγνώμης αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης στην εκπομπή Live News ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανοί στέλνουν e-mail στον Μητσοτάκη – «Συγγνώμη για την παιδαριώδη και αγενή στάση του Σούνακ»
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μέσω της εκπομπής «Live News» του MEGA ανέφερε: «νομίζω ότι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο κ. Σούνακ, ανέδειξε το θέμα. Αντί να κάνω κρίσεις εγώ, θα διαβάσω μια παράγραφο ενός από τα πολλά μηνύματα που φτάνουν από Βρετανούς πολίτες στο mail του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών».
Το απόσπασμα του μηνύματος που έλαβε στο mail του ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Τσιόδρα ανέφερε: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, ως Βρετανός πολίτης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τον παιδαριώδη και αγενή τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή σας. Η μεταχείρισή σας αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας και της έλλειψης θάρρους της κυβέρνησής μας. Όπως πολύ σωστά υπονοείτε, αν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του και δεν είναι διατεθειμένος να έχει μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με έναν φίλο και σύμμαχο, τότε αυτό λέει πολλά γι’ αυτόν». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν πάρα πολλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το ύφος.
Τσιόδρας: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη γίνει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ για συμφωνία ώστε να μην τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε ότι, «κατηγορηματικά όχι, δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία. Πάντα τίθεται από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Να σας θυμίσω και κάτι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2011, όπου η ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συζητήθηκε το θέμα. «Και εμείς δεν περιμέναμε ότι μέσα από τη συζήτηση θα έλεγε “πάρτα”, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί αυτό το θέμα».
Για το αν γνώριζε η βρετανική πλευρά ότι θα τεθεί το θέμα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «προφανώς». Όπως εξήγησε: «Εμείς από εδώ είχαμε πει τα θέμα που θα τεθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC και να κάνει συνέντευξη και να μην αναφερθεί στην ελληνική θέση σχετικά με τα μάρμαρα. Δηλαδή, ότι ανήκουν στην Ελλάδα, ότι έχουν κλαπεί και ότι η θέση τους είναι στην Αθήνα».
Financial Times κατά Σούνακ: Ακατανόητη η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου
Δηλωτική της κακοδαιμονίας που χτυπά τη Μεγάλη Βρετανία στη μετά Brexit εποχή, είναι κατά τους Financial Times η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επ’ αφορμής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε μία κίνηση που το editorial board των FT χαρακτηρίζει ακατανόητη.
Συγκεκριμένα στο κείμενο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης, γίνεται λόγος για ατόπημα της κυβέρνησης Σούνακ και του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος «αν και ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, έχει φτάσει στο σημείο να μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου με τις ενέργειές του», αναφέρουν οι Financial Times.
Αναφορικά με την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών η οποία δεν πραγματοποιήθηκε οι Financial Times γράφουν πως «η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας συνάδελφος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ’ αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».
Όπως επισημαίνεται δε, το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σουνάκ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο υπουργικό συμβούλιο.
Αναφορικά με το πώς προτείνουν οι FT πως έπρεπε να αντιδράσει, γράφουν «είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνιακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».
Γεραπετρίτης: Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Σούνακ ακυρώθηκε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά
«Η ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να το σχολιάσω. Αυτό που μπορώ να πω ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με την πολιτικά απρεπή απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μη συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τη στάση του Ρίσι Σούνακ μιλώντας στο LSE λέγοντας ότι «ίσως είχε καλύτερα πράγματα να κάνει».
Η Αθήνα διαψεύδει αβάσιμες διαρροές από Λονδίνο ότι δήθεν είχε συμφωνηθεί να μην τεθούν δημοσίως οι ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά
Συνέχεια στο «διπλωματικό φάουλ» έδωσε μέσω διαρροών η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η γραμμή άμυνας του Λονδίνου για να δικαιολογηθεί η ακύρωση του ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη είναι ότι δήθεν η συνάντηση είχε συμφωνηθεί με την «αντίληψη» ότι η ελληνική πλευρά δεν θα έθετε δημοσίως τις πάγιες θέσεις της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσαν αμέσως τους ισχυρισμούς αυτούς, τόνισαν ότι «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» και ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι το θέμα των Γλυπτών είναι παγίως στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών.
Γλυπτά Παρθενώνα: Πατώνει στις δημοσκοπήσεις ο Σούνακ
Ο κ. Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως πολιτικά στρυμωγμένος στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τον υποψήφιο των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, οδηγήθηκε σε ένα αυτογκόλ όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει λάθος την στάση του, ενώ την ίδια άποψη έχουν και οι Συντηρητικοί σε ποσοστό 59%.
Γλυπτά Παρθενώνα: Εθνικός στόχος της κυβέρνησης η επιστροφή τους
Το ζητούμενο, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι το προφίλ του κ. Σούνακ, αλλά η επίτευξη του εθνικού στόχου για την επιστροφή των Γλυπτών. Για αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσουν την αντιπαράθεση με την βρετανική κυβέρνηση. Εστιάζουν αρχικά στην κεφαλαιοποίηση του θετικού αντίκτυπου ως προς το ελληνικό αίτημα και κυρίως στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν για την επιτυχή κατάληξη. Άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν γύρισε με άδεια χέρια από το Λονδίνο, αφού υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος με τον επικεφαλής των Εργατικών και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δεν δηλώνει αντίθετος σε μία λύση εφόσον επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο. Ειδικά, από την στιγμή που όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών το 2024 και ο επόμενος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Κοινοποιήστε: