Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
  • Αστρολογία
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
204 views 4 sec 0 Comment

Γλυκό του κουταλιού καρυδάκι

rularulina_xo0ks4zq - 7 Απριλίου 2025

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Γλυκό-του-κουταλιού-καρυδάκι

Το καρυδάκι γλυκό του κουταλιού είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Φτιάχνεται με άγουρα καρύδια, τα οποία μετά από σωστή επεξεργασία γίνονται τρυφερά και γεμάτα άρωμα. Είναι γλυκό υπομονής, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει!

Γλυκό του κουταλιού καρυδάκι – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 4-5 μέρες (λόγω επεξεργασίας των καρυδιών)

  • Βράσιμο/Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

  • Συνολικός χρόνος: 5-6 μέρες

Υλικά

(Για περίπου 40 κομμάτια)

  • 40 άγουρα καρυδάκια (πράσινα, μέγεθος μικρού αυγού)

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1 ποτήρι νερό

  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 4-5 γαρίφαλα

  • 1 κουταλιά γλυκόζη (προαιρετικά, για καλύτερο δέσιμο του σιροπιού)

  • Ασβέστης για τροφές ή χοντρό αλάτι (για τη διαδικασία σκλήρυνσης)

  • Φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)

Εκτέλεση

  1. Καθάρισμα καρυδιών:
    Φοράμε γάντια (τα καρύδια λεκιάζουν!) και καθαρίζουμε τα καρύδια από την εξωτερική φλούδα. Με ένα μικρό μαχαίρι ή εργαλείο αφαιρούμε τα “καπάκια” και κάνουμε μια τρυπούλα με οδοντογλυφίδα στο κέντρο.

  2. Μούλιασμα:
    Τοποθετούμε τα καθαρισμένα καρύδια σε νερό για 5-6 μέρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσουν.

  3. Σκλήρυνση:
    Τα βάζουμε σε νερό με ασβέστη ή αλάτι για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.

  4. Βράσιμο – Πρώτο στάδιο:
    Βράζουμε τα καρυδάκια για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

  5. Βράσιμο με σιρόπι:
    Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό. Όταν αρχίσει να δένει, ρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια, την κανέλα, τα γαρίφαλα και (αν θέλουμε) τα φύλλα αρμπαρόριζας. Σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

  6. Τέλος – δέσιμο:
    Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη (αν χρησιμοποιήσουμε). Όταν το σιρόπι δέσει, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tips

  • Τα καρύδια πρέπει να είναι άγουρα και να κόβονται εύκολα με το νύχι.

  • Η χρήση ασβέστη βοηθά να γίνουν τραγανά εξωτερικά αλλά μαλακά εσωτερικά.

  • Η γλυκόζη βοηθά στο να μην ζαχαρώσει το σιρόπι.

  • Για έξτρα άρωμα, μπορείς να βάλεις και λίγο μοσχοκάρυδο ή βανίλια στο τέλος.

  • Αν το σιρόπι δεν δέσει καλά, μπορεί να ξαναβραστεί την επόμενη μέρα.

PREVIOUS

Σοκ και δέος στις ασιατικές αγορές – Κατακρημνίζονται οι δείκτες

NEXT

Δημοσκόπηση GPO: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ, δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας με φόντο τα Τέμπη
Related Post
Χανιά:-Ζευγάρι-παρασύρθηκε-από-διερχόμενο-αυτοκίνητο-στον-Πλατανιά
8 Οκτωβρίου 2023
Χανιά: Ζευγάρι παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στον Πλατανιά
Βενεζουέλα:-Καταγγελει-την-κράτηση-αλιευτικού-σκάφους-απο-αμερικάνο-πολεμικό-σκάφοςστην-ΑΟΖ-της
14 Σεπτεμβρίου 2025
Βενεζουέλα: Καταγγελει την κράτηση αλιευτικού σκάφους απο αμερικάνο πολεμικό σκάφοςστην ΑΟΖ της
Ταξίδι-στον-χρόνο:-Το-πιο…-ανεβαστικό-τραγούδι-των-90s-είναι-αυτό-που-κανείς-δεν-ήξερε-τους-στίχους-του!-(vid)
16 Δεκεμβρίου 2023
Ταξίδι στον χρόνο: Το πιο… ανεβαστικό τραγούδι των 90s είναι αυτό που κανείς δεν ήξερε τους στίχους του! (vid)
Άνοια:-Η-κολπική-μαρμαρυγή-αυξάνει-τον-κίνδυνο;
27 Οκτωβρίου 2023
Άνοια: Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο;
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved