Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ύψιστη σημασία του Κυπριακού για την ελληνική εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως το θέμα της Κύπρου έχει πλέον προτεραιοποιηθεί διεθνώς, με ιδιαίτερη φροντίδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και επανέρχεται το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής.
Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την ανάγκη για μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση. Επεσήμανε την προθυμία της Ελλάδας να παρέχει καλές υπηρεσίες στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική βάσει της συγκυρίας, αλλά επιδιώκει πάντα το διάλογο, χωρίς να υποχωρεί.
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική βάσει της συγκυρίας, αλλά επισημαίνει συνεχώς την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, ενώ παράλληλα επιδιώκει το διάλογο.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στις εθνικές της θέσεις και ότι οι θέσεις της Ελλάδας συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τον Νίκο Δένδια, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν εμπλέκεται σε λογικές διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος και βασίζει τις θέσεις της στο διεθνές δίκαιο.
Αναφέρθηκε επίσης στην ισχύ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της. Μάλιστα, τόνισε τη σημασία της παρουσίας Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως υψηλού συμβολισμού και μεγάλη διεθνή δήλωση.
Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία και τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας στην περίπτωση αυτή. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η απαίτηση για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κοινοποιήστε: