Αυτή τη χρονιά οι σεφ μας εμπνεύστηκαν κυρίως πιάτα για τα γιορτινά τραπέζια με τρεις προϋποθέσεις: εποχικότητα υλικών, εύκολη υλοποίηση και πρώτες ύλες που είναι μεν νόστιμες, αλλά ταυτόχρονα όχι ακριβές.
2 Ώρες και 20΄Λεπτά + 20 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 6 Άτομα
Υλικά
1 χοιρινό καρέ χωρίς την πέτσα, 2.200-2.500 γρ.
λίγο λευκό ξηρό κρασί
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
Για την άλμη
2 λίτρα νερό
80 γρ. μέλι
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
10 κόκκους πιπέρι μαύρο
1 φύλλο δάφνης
Για την κρούστα
10 κόκκους κόλιανδρο
300 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 κούτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
60 γρ. παξιμάδι κρίθινο τριμμένο στο μπλέντερ
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
80 ml κονιάκ
αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Άλμη: Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τα υλικά της άλμης να ζεσταθούν ελαφρώς ώστε να διαλυθεί το αλάτι. Βάζουμε το χοιρινό καρέ σε μια λεκάνη να χωράει ίσα-ίσα και προσθέτουμε την άλμη μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Αφήνουμε για 20 ώρες στο ψυγείο.
Σε ένα ταψί βάζουμε μια σχάρα έτσι ώστε να μην ακουμπάει το καρέ κάτω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και το ψήνουμε για 25΄ να πάρει χρώμα. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμη.
Κρούστα: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά έτσι ώστε να μη γίνουν τελείως σκόνη, αλλά να μείνουν λίγα κομμάτια. Βγάζουμε το καρέ από τον φούρνο και το ραντίζουμε με λίγο λευκό κρασί. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το καλύπτουμε με την κρούστα καλά. Ψήνουμε για 20΄ ακόμη, ελέγχοντας με θερμόμετρο ψησίματος να φτάσει εσωτερικά στους 62°C. Βγάζουμε το καρέ από τον φούρνο και αφήνουμε για 10΄-15΄ να ξεκουραστεί πριν κόψουμε και σερβίρουμε. Φ.Μ.
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: