Οι επιστήμονες απαντούν για τις προτιμήσεις των κουνουπιών
Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, ερώτημα αποτελεί γιατί τα κουνούπια δαγκώνουν κάποιους ανθρώπους… αλλά αφήνουν άλλους ήσυχους.
Eίναι μια κατάσταση που πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές με έναν σύντροφο ή έναν φίλο. Ο ένας να υποφέρει από τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ ο άλλος να βγαίνει αλώβητος.
Και ενώ τα κόκκινα, επώδυνα τσιμπήματα είναι αρκετά άσχημα, τα συγκεκριμένα έντομα μπορούν επίσης να μεταδώσουν πλήθος επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών και αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη.
Τι κάνει λοιπόν ένα άτομο πιο ελκυστικό στα κονούπια;
H Daily Mail εξηγεί τι λένε οι ειδικοί ότι είναι, και τι δεν είναι, το κλειδί πίσω από το φαινόμενο.
Πόσο ογκώδης είστε και πώς αναπνέετε
Τα κουνούπια εντοπίζουν τη λεία τους με τη μυρωδιά και ένα από τα πράγματα που κυνηγούν είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα αέριο που εκπνέουμε καθώς αναπνέουμε και λειτουργεί ως φάρος εντοπισμού για τα έντομα.
Ωστόσο, η ποσότητα του CO2 φαίνεται να έχει σημασία. Οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν φυσικά μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και για το λόγο αυτό οι ειδικοί λένε ότι τείνουν να τσιμπάνε περισσότερο.
Στον πραγματικό κόσμο αυτό μεταφράζεται στο ότι οι άνδρες δαγκώνονται περισσότερο από τις γυναίκες, οι έγκυες γυναίκες πέφτουν θύματα των κουνουπιών περισσότερο από τις μη έγκυες γυναίκες και οι ενήλικες ταλαιπωρούνται από τσιμπήματα περισσότερο από τα παιδιά.
Ο Δρ Robert Jones, ειδικός στον έλεγχο ασθενειών από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι παχύτεροι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι στόχοι για το λόγο αυτό. ‘Μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, το ποσοστό των δαγκωμάτων σε ένα άτομο έχει συσχετιστεί με το ποσοστό της συνολικής επιφάνειας ή του βάρους του’, είπε.
Η ίδια λογική αφορά και άτομα με αυξημένο ρυθμό αναπνοής, όπως εκείνα που ασκούνται.
Η φυσική σας μυρωδιά καθώς και τα βακτήρια στο σώμα σας
Το μοναδικό άρωμα των ανθρώπων πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο στην επιλογή των θυμάτων των κουνουπιών.
Το φυσικό μας άρωμα καθορίζεται από έναν συνδυασμό της γενετικής μας καθώς και από το μικροβιόκοσμο του δέρματος, την κοινότητα μικροσκοπικών οργανισμών που ζουν στην επιφάνεια της σάρκας μας.
Δοκιμές έχουν δείξει σαφώς ότι τα έντομα έχουν μια προτίμηση όταν πρόκειται για συγκεκριμένα αρώματα. Παρόμοιες μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι η γενετική μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 67% της έλξης κουνουπιών.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το προσωπικό άρωμα αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της προσέλκυσης κουνουπιών, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να ξεδιαλύνουν ποιες ακριβώς ενώσεις που εκπέμπουμε στον αέρα ευθύνονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις καλύψουμε ή να τις μειώσουμε.
Η επιλογή χρωμάτων των ρούχων θα μπορούσε να σας κάνει στόχο
Ενώ η όσφρηση είναι η καλύτερη αίσθηση των κουνουπιών, δεν είναι η μόνη, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα έντομα προτιμούν ορισμένα χρώματα από άλλα. Πειράματα έχουν δείξει ότι έχουν μια γενική προτίμηση στο κόκκινο, το πορτοκαλί, το μαύρο ή το κυανό.
Αντίθετα, τα πράσινα, μπλε ή μοβ χρώματα δεν προσέλκυσαν την προσοχή των αιμοβόρων.
Η ομάδα αίματός σας σας κάνει πραγματικά πιο… νόστιμους;
Μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις είναι ότι η ομάδα αίματός σας, συγκεκριμένα η ομάδα Ο, σας κάνει πιο επιθυμητό γεύμα για τα κουνούπια. Ωστόσο, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό ισχύει, άλλες δοκιμές δεν ήταν πειστικές.
Ο Δρ Τζόουνς δήλωσε ότι, συνολικά, η ομάδα αίματος μάλλον δεν αποτελεί σημαντικό συστατικό της προσέλκυσης κουνουπιών. ‘Δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ομάδες αίματος επηρεάζουν το πόσο ελκυστικοί είναι οι άνθρωποι για τα κουνούπια. Άλλοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί”, είπε.
Τι γίνεται με το τι τρώτε ή πίνετε;
Πολυάριθμα τρόφιμα και ποτά φέρονται στο διαδίκτυο να προσελκύουν ή να απωθούν τα κουνούπια.
Ορισμένα, όπως το σκόρδο, διαφημίζονται με τη λογική ότι η έντονη μυρωδιά του θα βοηθήσει να καλύψει τη δική σας μυρωδιά, λειτουργώντας ως ένα είδος οσφρητικού καμουφλάζ. Στον αντίποδα, τα αλμυρά ή γλυκά τρόφιμα υποστηρίζεται ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, παράγοντας ενώσεις που μας κάνουν πιο ελκυστικούς στα κουνούπια.
Κοινοποιήστε: