Αναλυτικά οι δηλώσεις από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (11/11):
«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και με μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και έτσι ο νέος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έφτασε στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών. Είναι μία παρατήρηση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Υπολογίζεται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται. Να υπολογίσει κανείς ότι την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας όλων αυτών των εργαστηριακών τεστ που γίνονται είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα κλιμάκιά του σε όλη τη χώρα είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.
Όπως ήδη ακούσατε και ξέρετε η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα 3.633 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα μας λόγω κορονοϊού και είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.
Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που διαμορφώθηκε πριν από 2 μέρες από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια, αφού 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο επίπεδο 5,δηλαδή στο βαθύ κόκκινο.
Ανασκοπώντας με προσοχή όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο, αυτό που έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο είναι η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.
Μάλιστα με τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας προέκυψε άλλη μια σημαντική πληροφορία. Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.
Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ.
Καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο ωφελεί αυτόν που εμβολιάζεται. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι λοιπόν σημαντικό εμείς οι γιατροί να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι να προσέλθουν ακόμα και σήμερα στο εμβολιαστικό κέντρο.
Η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής και όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ότ,ι και να κάνουμε, η πίεση του ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλες δυο- τρεις εβδομάδες.
Επίσης είναι γνωστό σε όλους ότι είναι στο χέρι μας να μετριάσουμε την παραπάνω διασπορά του ιού, όπως είπε και η ΑναπληρώτριαΥπουργός, με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας.
Πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ιδιαίτερα όσοι συνάνθρωποι μας επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους, έτσι ώστε να μειώσουν την έκθεση τους στον ιό και να προστατευτούν, καθώς πλέον είναι εμφανές ότι οι πιθανότητες να μολυνθούν είναι πολύ μεγάλες.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες,εξέτασε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε ένα περιβάλλον με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, που ξέρουμε ότι και η έκθεση είναι μεγάλη και η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας μικρή και περιορισμένη.
Όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αλλά και να μεταδώσουν την λοίμωξη.
Είναι, λοιπόν, κρίσιμο όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, αναγνωρίζοντας το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την χώρα αλλά και την μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που εκτιθέμεθα στον ιό.
Εφόσον όλοι, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων.
Πρόσφατα, η Διεύθυνση ΕπιδημιολογικήςΕπιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν τις εισαγωγές ΜΕΘ και στους θανάτους με Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, προχθές.
Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την γνώση μας ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου.
Σημειώνεται ότι το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν την ζωή τους είχαν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.
Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα που πρόσφατα ακούσαμε για την δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron σεασθενείς με Covid-19 και στην χώρα μας.
Οι κλινικοί γιατροί της Επιτροπής μας διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς.
Διευκρινίζεται ότι ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.
Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση και από τον ΕΜΑ και για το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη της Αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από αντίστοιχοι αντιικό φάρμακο της εταιρείας Pfizer.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, όμως, όλοι ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού.
Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση, αφού αρρωστήσει κάποιος.
Συμπερασματικά, λοιπόν, εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ ταυτόχρονα με δεδομένη την σημερινή σημαντική έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, προσέχουμε, κάνοντας χρήση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό.»
Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τη Βάνα Παπαευαγγέλου, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Το Διαβάσαμε Β. Παπαευαγγέλου: «Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας» (video)
Κοινοποιήστε: