Μια μικρή, απόμερη ακτή που παραμένει άγνωστη στους πολλούς, με καθαρά νερά και άγρια ομορφιά, 2 ώρες από την Αθήνα.
Οι περισσότεροι επισκέπτες της Εύβοιας τείνουν να γοητεύονται από τις παραλιακές τοποθεσίες που βρέχονται από τον Βόρειο και τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Και υπάρχουν κάμποσοι καλοί λόγοι γι’ αυτό, αφού οι ομορφιές εδώ είναι πράγματι πολλές, αναδεικνύοντας μέρη σαν την Ερέτρια ή το Μαρμάρι σε αγαπητούς καλοκαιρινούς προορισμούς. Άλλωστε είναι και εύκολα προσβάσιμοι σε όσους ζουν στην Αθήνα (ή, γενικότερα, στην Αττική), κάτι που συμβάλλει στη δημοφιλία τους.
Αλλά η Εύβοια έχει και μια διαφορετική πλευρά, η οποία «βλέπει» στο Αιγαίο Πέλαγος, διαθέτοντας τα δικά της αξιοθέατα και κάποιες ιδιαιτέρως όμορφες παραλίες, που εξακολουθούν και παραμένουν (σχετικά) άγνωστες στους πολλούς. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Βύθουρη της κεντρικής Εύβοιας, που μερικές φορές γράφεται και «Βυθούρι» (μάλλον λανθασμένα).
Η Βύθουρη είναι αρκετά απόμερη παραλία, μα την ίδια στιγμή εντοπίζεται και εύκολα από όποιον αποφασίσει να την επισκεφθεί. Μια εκδρομή εδώ, βέβαια, απαιτεί καλή προετοιμασία, όπως ισχύει και για κάθε ανοργάνωτη ακτή της χώρας μας. Θα σας αποζημιώσει όμως με ησυχία και γαλάζια θάλασσα, αλλά και με επιβλητικά βράχια, που χαρίζουν άπλετη φυσική σκιά.
Η παραλία Βύθουρη με μια ματιά
Η Βύθουρη είναι μια μικρή σε έκταση ακτή (δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα σε μήκος), που όπως είπαμε βλέπει προς το βόρειο Αιγαίο, διαθέτοντας γαλάζια νερά ιδιαιτέρως διαυγή. Τα οποία έχουν επιπλέον και «κρυστάλλινη» αίσθηση, καθώς τείνουν να μένουν δροσερά ακόμα και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Η παραλία αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ περιτριγυρίζεται από βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς, το οποίο οφείλεται στο βουνό Δίρφη που δεσπόζει στην κεντροανατολική Εύβοια –βρίσκεται στο πίσω μέρος αυτού, βασικά. Έτσι, η ακτή δείχνει λες και κλείνεται δεξιά και αριστερά από ψηλούς, απότομους βράχους, οι οποίοι της χαρίζουν τη φυσική σκιά που απολαμβάνει. Ακόμα και στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, δηλαδή, ο ήλιος τη χτυπάει γύρω στις 12, εξαφανιζόμενος έπειτα κατά τις 6 το απόγευμα.
Η Βύθουρη είναι ανοργάνωτη παραλία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έρθετε εδώ καλά προετοιμασμένοι: το κοντινότερο κατοικημένο σημείο απέχει 5 χιλιόμετρα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, βέβαια, δεν αποκλείεται να δείτε και κατασκηνωτές, ανθρώπους που συνήθως έρχονται εδώ επί πολλά χρόνια (μερικές φορές μπορεί να συναντήσετε και γυμνιστές). Φέρτε λοιπόν μαζί σας ομπρέλα, ψάθα, γυαλιά ηλίου, καλό αντηλιακό, άφθονο κρύο νερό, κάτι να τσιμπήσετε και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο προκειμένου να απολαύσετε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει μεν ανακαλυφθεί κάπως περισσότερο, μα παραμένει άγνωστο στον πολύ κόσμο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι εδώ δεν θα έχετε καλό σήμα στο κινητό σας τηλέφωνο.
Πώς θα φτάσετε εδώ
Ξεκινώντας από την Αθήνα, φτάνει κανείς στη Βύθουρη με 2 ώρες οδήγησης. Θα έρθετε μέσω Χαλκίδας, από την οποία η απόσταση της παραλίας υπολογίζεται στα 53 χιλιόμετρα.
Από την πρωτεύουσα της Εύβοιας θα κινηθείτε προς τη Νέα Αρτάκη, θα την περάσετε και θα συνεχίσετε για τα Ψαχνά. Εκεί, αμέσως μετά τη γέφυρα και το ποτάμι, θα κάνετε δεξιά, παίρνοντας τον δρόμο προς Τριάδα και Πάλιουρα. Θα αφήσετε την πρώτη στα αριστερά σας, θα κατευθυνθείτε προς Πάλιουρα, αλλά μην μπείτε εκεί: μόλις συναντήσετε τη σχετική ταμπέλα, θα στρίψετε προς τον Άγιο Αθανάσιο.
Στον Άγιο Αθανάσιο, τώρα, θα δείτε πινακίδα που δείχνει προς το χωριό Γλυφάδα, στο οποίο και υπάγεται τυπικά η Βύθουρη. Σας περιμένουν βέβαια 17 χιλιόμετρα ανόδου και καθόδου στη Δίρφη πριν φτάσετε εκεί, σε ένα άκρως βουνίσιο τοπίο. Από τη Γλυφάδα, έπειτα, θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που βγάζει στην παραλία ύστερα από 5 ακόμα χιλιόμετρα. Συστήνεται να τον διασχίσετε με χαμηλή ταχύτητα, ιδιαίτερα στα τελευταία 2 χιλιόμετρά του, ώστε να αποφύγετε κάποιο ανεπιθύμητο σκίσιμο στα λάστιχά σας. Η πρόσβαση, κατά τα λοιπά, είναι εύκολη.
Πηγή: travel.gr
Κοινοποιήστε: