Ανησυχητική (αν όχι «μαύρη») η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής του 4ου τριμήνου του 2018 για την ελληνική οικονομία μια και θεωρεί δημοσιονομική βόμβα «ανυπολόγιστων διαστάσεων» την πιθανότητα δικαστικής δικαίωσης των συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων που διεκδικούν τα κομμένα δώρα και συντάξεις.
«Θεωρούμε σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης παρουσιάζοντας την έκθεση.
Θα χαθεί το 1 δισ. ευρώ
Ο κ. Κουτεντάκης τόνισε επίσης ότι εάν δεν υλοποιηθούν εγκαίρως οι 16 εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης, θα χαθεί το 1 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων και θα σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές ενόψει της επόμενης εξόδου για δανεισμό.
Στο σημείο αυτό μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθεί από το σύνολο των δημόσιων φορέων το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης σχολιάζοντας ότι «οι νευραλγικές υπηρεσίες, χρειάζονται κόσμο και μάλιστα κόσμο καλά εκπαιδευμένο».
Για το θέμα της δικαστικής διαμάχης δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με το κράτος, πηγές του Γραφείου σημείωναν με ιδιαίτερη ανησυχία, πως εφόσον οι περικοπές κριθούν τελεσίδικα αντισυνταγματικές, το δημοσιονομικό κόστος θα εγγραφεί εφάπαξ στον Προϋπολογισμό της χρονιάς που θα εκδοθεί η απόφαση, ακόμα και αν οι δαπάνες κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου.
Για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει δραματικά την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και λιγότερο τους εξαγωγικούς κλάδους
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ο κ. Κουτεντάκης εξέφρασε την ανησυχία του, όχι τόσο για την διεύρυνση που διαπιστώθηκε (έφθασε τα 3,8 δισ. ευρώ το 2018), όσο γιατί φανερώνει αυξητική τάση που αναμένεται να ενισχυθεί. Εξίσου προβληματισμένος φάνηκε και από το γεγονός ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους δεν αποτυπώνεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του πυρήνα πληθωρισμού.(στο 0,5% χωρίς τα καύσιμα).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν ποσά μέχρι 500 ευρώ, ενώ μόλις το 1% των φοροοφειλετών βαρύνονται με χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Αντίθετα όσοι χρωστούν πάνω από 500 και μέχρι 10.000 ευρώ έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των οφειλετών, το οποίο ανέρχεται στο 38%.
Πηγή Βόμβα ανυπολόγιστων διαστάσεων η πιθανή δικαστική δικαίωση για τα «κομμένα» δώρα και συντάξεις.
Κοινοποιήστε: