Καταγγέλλονται διαβλητές διαδικασίες στον διαγωνισμό για την εταιρία που θα αναλάβει την έκδοση των νέων δελτίων
Nέα στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον διαγωνισμό για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας του ελληνικού κράτους, ο οποίος προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει καταγγελθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο, προϋπολογισμού 500.000.000 ευρώ, που πρωταρχικό στόχο έχει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, είναι διαβλητή!
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε πρώτη ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα στις 24 Μαρτίου 2019, αναφέροντας πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί για τα διαβατήριά της σύστημα που αναγνωρίζεται ως ασφαλές από όλες τις διεθνείς Αρχές, κάτι που όμως δεν ισχύει και για τις ταυτότητες.
Καθώς για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου το μόνο που απαιτείται είναι η ταυτότητα και αυτές είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά και άλλες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να προβούν σε επιβαρυντικά μέτρα, όπως έκδοση βίζας.
Μάλιστα, η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αποκαλύψει από τότε πως το ζήτημα είναι γνωστό από το 2015 και αν και η ανάδοχος εταιρία των διαβατηρίων, η ιαπωνική Toppan Printing, είχε δηλώσει πως μπορεί ανέξοδα να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της και για την έκδοση των ταυτοτήτων, με μόνο κόστος τα αναλώσιμα, το υπουργείο επέλεξε να κάνει έναν συνολικά νέο διαγωνισμό και να περιλάβει σε αυτόν και την έκδοση διαβατηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις πολυεθνικές εταιρίες που έλαβαν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά!
Οι τεχνικές προδιαγραφές τους, που περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας όλων των εγγράφων, έχουν διαβαθμιστεί ως «εμπιστευτικές» και για τον λόγο αυτόν για την παραλαβή τους ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε εταιρίας που συμμετέχει στη διαδικασία κλήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση εμπιστευτικότητας.
Οπως όμως καταγγέλλει η πολυεθνική που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, δέκα μήνες πριν από την προκήρυξή του είχε λάβει από την ελληνική εταιρία-μεσάζοντα e-mail, στο οποίο υποστήριζε ότι είχε πρόσβαση στις εμπιστευτικές προδιαγραφές του διαγωνισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε επισυνάψει στο επίμαχο e-mail απόσπασμα των εμπιστευτικών τεχνικών προδιαγραφών του έργου.
ΠΗΓΗΠηγή Βρόμικα παιχνίδια με τις ταυτότητες ασφάλεια 0. Τι δεν θες να καταλάβεις;
Κοινοποιήστε: