Μία συνολική νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο ίδιος «έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο, με νομοθετική διάταξη, το επόμενο διάστημα. Λυπάμαι που το λέω, ο νομοθέτης τότε ήθελε να κάνει κάτι με τις κάμερες. Δεν τα κατάφερε, γι΄αυτό και δεν λειτούργησε το σύστημα».
Εξηγώντας ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «υπήρχε κενό και στις κάμερες. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως, ήταν ανεπαρκής, πλημμελής, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και γι’ αυτό δεν υπήρχαν κάμερες στον βαθμό που θα έπρεπε για να υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία».
Αναφερόμενος στο «κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας» ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:
«Αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε, τότε, την κάρτα του φιλάθλου. Δεν πέτυχε. Ήταν ατελέσφορη. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Η πρόθεσή του ήταν αγνή, στη σωστή κατεύθυνση και καλή. Ήταν όμως ατελέσφορο. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Σκεφτείτε ότι στον νόμο Κοντονή είχαμε 17 αναβολές και παραπομπές στο μέλλον για την υλοποίηση του νόμου. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Φέρνουμε νέα νομοθεσία» εξήγησε.
Συμπλήρωσε δε πως «για την ταυτοπροσωπία, πλέον μας βοηθάει η τεχνολογία. Θα το δείτε, στο νομοσχέδιο που έρχεται θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μετά από δεκαετίες. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο γήπεδο, με ανάλυση, όνομα, επίθετο και θέση που κάθεται».
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως «ακούστηκε κριτική για την κριτική αλλά καθόλου προτάσεις».
«Η κυβέρνηση, για τον αθλητισμό, το προηγούμενο διάστημα έδωσε πόρους που δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν. Οι πόροι του 2020, τα 66 εκατομμύρια, δεν έχουν προηγούμενο. Τα λεφτά αυτά πήγαν στον αθλητισμό. Σήμερα ένα άλλο ποσό επιπλέον θα πάει στην καρδιά του αθλητισμού, στα εθνικά αθλητικά κέντρα και στις υποδομές του αθλητισμού» τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τον αθλητισμό και το έχει κάνει το πιο βαρύ ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό, σε όλη την Ευρώπη.
«Το ιδιώνυμο ισχύει. Αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο. Οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες, δεν έχουν προηγούμενο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες ελέγχους, που δεν είχαν γίνει ποτέ» δήλωσε.
Κοινοποιήστε: