Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (04/03/2019) την ανακάλυψη ενός ποτού, το οποίο λέγεται πως υπόσχεται την αιώνια ζωή, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Russia Today (RT).
Όπως αναφέρεται, βρέθηκαν περίπου 3,5 λίτρα του «ελιξίριου της ζωής» βρέθηκαν σε τάφο, στην κινεζική πόλη Λουογιάνγκ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ελιξίριο της αιωνιότητας ήταν αποθηκευμένο σε ένα μπρούτζινο δοχείο ηλικίας 2.000 ετών σε μια ταφική κρύπτη που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χενάν.
Δείτε στο χάρτη της Google το σημείο όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος:
Αυτό είναι το σημείο, όπου ανακαλύφθηκε το ελιξίριο της ζωής
Αρχικά, οι επιστήμονες νόμισαν πως το συγκεκριμένο υγρό ήταν αλκοολούχο, επειδή η οσμή του ήταν κάπως έτσι.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων, στη σύσταση του υγρού βρέθηκαν νιτρικό κάλιο και αλουνίτης, ένα ορυκτό που αποτελείται από ένυδρο θειικό κάλιο και αργίλιο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτά είναι τα κύρια συστατικά ενός ποτού που συνιστά το «υγρό της αθανασίας», το οποίο καταγράφεται σε αρχαία ταοϊστικά κείμενα.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ο τάφος, όπου ανακαλύφθηκε το ελιξίριο της αιωνιότητας, ανήκε σε μια οικογένεια ευγενών από τη Δυναστεία των Χαν και χρονολογείται ανάμεσα στο 202 π.Χ. και το 8 μ.Χ..
Φίλτρα που υπόσχονταν αιώνια ζωή ήταν κάτι σαν εμμονή στην ιστορία της αρχαίας Κίνας, με το πλέον ξακουστό παράδειγμα τις αναφορές στο μάγο Ξου Φου και τα ταξίδια του για την αναζήτηση του ελιξιρίου κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τσιν.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το δείγμα ενός τέτοιους υγρού εντοπίζεται και είναι ανέπαφο.
«Είναι η πρώτη φορά που τα μυθικά “φάρμακα της αθανασίας” βρίσκονται στην Κίνα. Το υγρό έχει αξιοσημείωτη αξία για τη μελέτη των πεποιθήσεων στην αρχαία Κίνα, αναφορικά με την επίτευξη της αιώνιας ζωής και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού», δήλωσε ο Σι Ζιασέν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας στην Λουογιάνγκ.
Κατά τον καθηγητή Ζιασέν, ο τάφος καλύπτει επιφάνεια 200 τετραγωνικών μέτρων και πέραν το ελιξιρίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κοσμήματα και αντικείμενα από αχάτη και χαλκό καθώς και ζωγραφισμένα πήλινα δοχεία.
Κοινοποιήστε: