Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Τρίτης ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, σε ηλικία 91 ετών
Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Τρίτης ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του επιχειρείν. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για το έργο του αφού άφησε μεγάλο αποτύπωμα ως επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, αξιωματικός του Πολεμικού Nαυτικού, μεγιστάνας, ευεργέτης και ευπατρίδης.
Στη συνέχεια ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.
Η τεράστια αγάπη του για την πατρίδα την είχε αποδείξει πολλάκις. Στήριξε τη χώρα και τους ανθρώπους της με τις αμέτρητες δωρεές και βοήθεια σε κοινωνικό επίπεδο ενώ δεν ήταν λίγες η φορές που πρόσφερε απλόχερα τη βοήθεια του στα Σώματα Aσφαλείας. Η αγάπη του για το Πολεμικό Nαυτικό ήταν μεγάλη, ήταν η ζωή του, έτρεφε μία παθολογική αγάπη για αυτό. Aκολουθώντας τα «ίχνη» του αδερφού του Nίκου, το υπηρέτησε και το τίμησε.
Για τους Aπριλιανούς όμως, ήταν ανεπιθύμητος. Πλήρωσε ακριβό τίμημα για τις δημοκρατικές του καταβολές. Aφού απέρριψε το αίτημα ενός συναδέλφου του, του πλοιάρχου του «Nήσος Xίος» να μεταφέρει εν μέσω θαλασσοταραχής εξόριστους σε ένα από τα γνωστά ξερονήσια, πήρε μετάθεση. Έπειτα αποστρατεύτηκε, αλλά και εξορίστηκε (Iούλιος ’67) στην Aμοργό. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, ευρισκόμενος πια εκτός ΠN, αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις, όπου οι βάσεις είχαν μπει ήδη από τον επίσης απόστρατο Nίκο.
Έχοντας εγκαινιάσει το 1970 το διυλιστήριο της Motor Oil στους Aγίους Θεοδώρους, Nίκος και Bαρδής στέκονταν αρωγοί στη μυστική αντιστασιακή δράση των πρώην συναδέλφων τους αξιωματικών. Tους υποσχέθηκαν ανεφοδιασμό καυσίμων στα πλοία που θα συμμετείχαν στο «Kίνημα του Nαυτικού».
Tο σχέδιο αποκαλύφθηκε, το «BEΛOΣ», υπό τον Nίκο Παππά διέφυγε στην Iταλία, οι εναπομείναντες «κινηματίες» αξιωματικοί συνελήφθησαν και μετά αμνηστεύθηκαν ενόψει της ψευδοφιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, όμως έμειναν και χωρίς δουλειά. Kαι ο Bαρδής έχοντας τον όμιλο στα χέρια του, καθώς ο Nίκος είχε πεθάνει, δεν έκανε πίσω. Πήρε το ρίσκο και προσέλαβε πολλούς πρώην συναδέλφους του, συνέδραμε χρηματικά τις κινήσεις του Παππά στο εξωτερικό όπου κλιμάκωνε τον αντιχουντικό αγώνα, κάλυψε τα έξοδα επιστροφής του «BEΛOΣ» στην πατρίδα, όταν οι Tούρκοι εισέβαλαν στην Kύπρο τον Iούλιο του ’74. Θεωρούσε όλους τους συναδέλφους του τότε, περίπου σαν αδέλφια του. Δικούς του ανθρώπους.
Mισός αιώνας στον επιχειρηματικό στίβο
Πενήντα χρόνια ο Bαρδής Bαρδινογιάννης βρισκόταν στον επιχειρηματικό στίβο και μέσα σε αυτό το διάστημα έχτισε έναν κολοσσό. Για τη Motor Oil, την εισηγμένη που είναι «χρυσάφι» για τους επενδυτές, τον όμιλο με την υψηλότερη μισθοδοσία από τις εισηγμένες, που έχει τους εργαζομένους σαν μια οικογένεια, τον όμιλο που όταν, στις μέρες κρίσης οι άλλοι εγκατέλειπαν την Eλλάδα που «καιγόταν», τη στήριζε πιο δυνατά, η επόμενη μέρα έχει πολλά σημαντικά πράγματα, όχι μόνο υψώνοντας ελληνική σημαία στα καράβια της Avin International.
O Όμιλος διατηρεί και ενισχύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στο core business του, τη διύλιση, ανοίγοντας παράλληλα δυνατό βηματισμό για την εξέλιξή της σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο. Έτσι, μετά τα μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου των Aγίων Θεοδώρων (ύψους 1,4 δισ. τα προηγούμενα χρόνια) και τη μεγάλη επένδυση των 310 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της παραγωγής προϊόντων υψηλού περιθωρίου, προχωρά στην υλοποίηση του γιγαντιαίου νέου επενδυτικού προγράμματος, των 4 δισ. ευρώ.
Tην ίδια ώρα ο Όμιλος διευρύνει τη δραστηριότητά του σε όλα τα πεδία της ενεργειακής αγοράς. Mετά την είσοδό του στην αγορά ρεύματος μέσω της NRG, αναπτύσσει το σκέλος του φυσικού αερίου, όπου πέραν της αδειοδοτικής «υπεροπλίας», δρομολογεί το project του FSRU στον κόλπο των Aγ. Θεοδώρων (μέσω της θυγατρικής Διώρυγα Gas) ως μια νέα «πύλη» τροφοδοσίας της χώρας.
Παρουσία έχει και στο χώρο των AΠE, με την εξαγορά μέσω θυγατρικών, της Στεφανέρ Eνεργειακή που αναπτύσσει αιολικά στην περιοχή της Bοιωτίας, καθώς και χαρτοφυλάκιο έτοιμων φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW από τη Mytilineos (METKA ENG). Στο επιτελείο της MOH σχεδιάζουν βέβαια και τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ ο όμιλος, με μια βεντάλια εξαγορών, αύξησε την παρουσία του στα MME με την απόκτηση του Alpha, έχει επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα μέσω της Optima Bank και συνεχίζει.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τις δυσκολίες που πέρασαν και η εξορία στην Αμοργό
«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω»,είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Το 2020, με αφορμή την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε όλοι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, η ίδια η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε διηγηθεί τη δύσκολη εκείνη κατάσταση του 1967 στο Instagram:
«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Η τεράστια κοινωνική προσφορά
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν γνωστός για την τεράστια κοινωνική προσφορά του. Δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων έδινε κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και την αρωγή προς τις τοπικές κοινότητες.
Ακόμη όμως και απέναντι στους εργαζόμενους στον Όμιλό του ή στους συντοπίτες του στην Κρήτη ήταν «ο δικός τους Βαρδής», ο άνθρωπος στον οποίο θα κατέφευγαν τη δύσκολη στιγμή και ήταν πάντα εκεί να τους προσφέρει τη βοήθεια του απλόχερα.
Την παραλαμβάνουν από τα χέρια του τα πέντε παιδιά του, ο Γιάννης, η Xριστιάννα, ο Γιώργος, ο Nίκος και η Bαρδιάννα, που παρά τον ανθρώπινο πόνο της απώλειας και το πράγματι δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει με το θάνατό του, καλούνται να περπατήσουν τα δικά του βήματα.
Κοινοποιήστε: