Το μέγεθος του πeoυς, είναι ως γνωστόν ένα θέμα που έχουν σκεφθεί όλοι οι άνδρες. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι η διαμόρφωση του τελικού μήκους του ανδρικού οργάνου καθορίζεται από την εμβρυική ζωή.
Ηλικία Μήκος Πeους (σε εκατοστά) (μέσος όρος ± σταθερή απόκλιση) Πίνακας 1: Πίνακας Feldmann και Smith για το σωστό μέγεθος του πέους Νεογέννητα
3,5±0,4
0-5 μήνες
3,9±0,8
6-12 μήνες
4,3±0,8
1-2 έτη
4,7±0,8
2-3 έτη
5,1±0,9
3-4 έτη
5,5±0,9
4-5 έτη
5,7±0,9
5-6 έτη
6,0±0,9
6-7 έτη
6,1±0,9
7-8 έτη
6,2±1,0
8-9 έτη
6,3±1,0
9-10 έτη
6,3±1,0
10-11 έτη
6,4±1,1
Ενήλικες
13,3±1,6
Τι είναι η μικροφαλλία;
Όταν σε ένα τεντωμένο πeος, το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5cm –τυπικές αποκλίσεις (SDs) από το μέσο όρο για την ηλικία του άντρα– αυτό ονομάζεται μικροφαλλία.
Σε τελειόμηνα νεογνά, η μέση τιμή του μήκους του πeους είναι 3,5cm.
Όταν σε ένα νεογνό το πeος του είναι μικρότερο από 2 έως 2,5 cm (2,5 SDs κάτω του μέσου όρου) θεωρείται ότι έχει μικροφαλλία. Η μέση τιμή του μήκους του πeoυς σχετίζεται με την ηλικία, και υπάρχουν ειδικοί πίνακες που το καθορίζουν.
Συχνά συμβαίνει τα αγόρια στην εφηβεία να ανησυχούν για το μήκος του πeoυς τους και να προσέρχονται στον γιατρό για αξιολόγηση.
Στην πλειονότητα, έχουν φυσιολογικό πeος, ενώ η παχυσαρκία, που συχνά συνυπάρχει, δίνει την ψευδαίσθηση του μικρού πέους, επειδή αυτό κρύβεται μέσα στο λίπος της ηβικής σύμφυσης (το τριχωτό τρίγωνο πάνω από το πeος).
Τι προκαλεί τη μικροφαλλία;
Εκτός από την ιδιοπαθή μικροφαλλία, την αιτία της οποίας δηλαδή δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν και δύο σημαντικές ορμονικές διαταραχές που μπορεί να την προκαλέσουν και οι οποίες είναι:
Υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός
όπου υπάρχει μία ανεπάρκεια στην έκκριση της ορμόνης (GnRH) από τον υποθάλαμο
Υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός
όπου λόγω βλάβης των όρχeων δεν παράγεται φυσιολογικά η τεστοστερόνη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της μικροφαλλίας;
Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μία λεπτομερή κλινική εξέταση, ώστε να μετρηθεί σωστά το μήκος του πέους. Παράλληλα, θα αξιολογηθεί η μορφολογία του και θα αποκλειστούν πιθανές συγγενείς ανωμαλίες, όπως συγγενής κάμψη του πeoυς που δίνει την εντύπωση μικρού μεγέθους. Θα ακολουθήσει η εκτίμηση των όρχεων, η θέση τους, η σύσταση και το μέγεθός τους.
Αν η κλινική αξιολόγηση κρίνει ότι υπάρχει μικροφαλλία, θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνωστούν πιθανές ορμονικές διαταραχές. Σε αγόρια στα οποία συνυπάρχει κρυψορχία, θα πρέπει να ακολουθήσει η κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ποια είναι η θεραπεία της μικροφαλλίας;
Αν διαγνωστεί κάποια ορμονική διαταραχή, το παιδί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικό παιδοενδοκρινολόγο. Με την κατάλληλη χορήγηση ορμονών, θα γίνει προσπάθεια διέγερσης της ανάπτυξης του πeoυς.
Επειδή η ορμονική θεραπεία συχνά δεν επιτυγχάνει να αυξήσει το μέγεθος του πeoυς, επινοήθηκαν και εκτελέστηκαν κατά το παρελθόν αρκετές χειρουργικές τεχνικές.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα, και υπήρχαν αρκετές επιπλοκές, με αποτέλεσμα χειρουργικές αυτές τεχνικές να μην υιοθετηθούν ευρέως στην κλινική πράξη.
Συμπερασματικά, σήμερα δεν υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που να συστήνονται τεκμηριωμένα για την αντιμετώπιση της μικροφαλλίας.
The post Αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος του πeoυς ανά ηλικία! (πίνακας) appeared first on LINE LIFE.
Το Διαβάσαμε Αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος του πeoυς ανά ηλικία! (πίνακας)
Κοινοποιήστε: