Eίστε γυναίκα και έχετε φτάσει στην ηλικία των 50.
Οι πιθανότητες να νιώθετε ότι τα κιλά συσσωρεύονται και η απώλεια βάρους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, είναι πολύ μεγάλες.
Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες. Οι ανάγκες του οργανισμού μετά την ηλικία των 50 ετών αλλάζουν και θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν και οι διατροφικές συνήθειες.
Στην ηλικία των 50 ετών η εμμηνόπαυση έχει κάνει την εμφάνισή της και είναι σημαντικό μια γυναίκα να προσέχει τη διατροφή της και τρέφεται σωστά και υγιεινά.
Αλλωστε, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γυναίκας, όπως είναι το αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το σκελετικό.
Μια γυναίκα γύρω στα 50 δεν πρέπει να κάνει δίαιτα. Πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, να κοιμάται καλά και να ασκείται.
Γι΄ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες μετά τα 40 το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή την κολύμβηση, προκειμένου να αυξήσουν το ρυθμό του μεταβολισμού και επομένως να «κάψουν» θερμίδες.
Οι γυναίκες που είναι γύρω στα 50, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται με την εμμηνόπαυση διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές στο σώμα τους που σχετίζονται με τη μείωση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, αλλά και την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Πολλές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει εντυπωσιακά. Η συγκέντρωση του λίπους τείνει να δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό δεν είναι ευχάριστο για καμία γυναίκα.
Ας δούμε τις τροφές χρειάζεται κάθε γυναίκα μετά τα 50 που εξυπηρετούν τις 3 βασικές ανάγκες της:
1. Τροφές για να υποστηρίξουν τις ορμονικές αλλαγές
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλάζουν οι ορμόνες του οργανισμού και τα βασικότερα συμπτώματα είναι νυχτερινή εφίδρωση, προβλήματα στον ύπνο, εναλλαγές στη διάθεση, εξάψεις κλπ. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να τρώτε δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομό και φρέσκο τόνο, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι τροφές αυτές προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
2. Τροφές για την υγεία των οστών
Με το πέρασμα του χρόνου πρώτο μέλημα για τον γυναικείο οργανισμό είναι η υγεία των οστών, η οποία εξασφαλίζεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο αυτό συστατικό να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμίνης D. Οι πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καθώς και τα δημητριακά. Ωστόσο ο οργανισμός σας δεν μπορεί εύκολα να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης, κυρίως για όλες εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. 20-30 λεπτά έκθεσης την ημέρα, είναι αρκετά.
Εκτός από τα γαλακτοκομικά που είναι καλές πηγές ασβεστίου, τροφές θησαυροί για τα οστά, επίσης, είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα μικρά ψαράκια, όταν τρώγονται ολόκληρα. Βάλε στη διατροφή σου το μπρόκολο, που κάνει καλό στα οστά και περιέχει ασβέστιο.
3. Τροφές με αντιοξειδωτικά για τη γήρανση
Όταν προσθέτουμε στη διατροφή μας τροφές με αντιοξειδωτικά, υγιή λιπαρά, νερό και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το δέρμα μάς «ευχαριστεί» δίνοντάς μας τον πιο λαμπερό του χαρακτήρα. Εχει αποδειχθεί από μελέτες ότι ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γήρανση. Τα φρούτα και τα λαχανικά προσδίδουν ισχυρό αίσθημα κορεσμού, ενώ είναι οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι το «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Γι΄ αυτό πρέπει να τρώτε μπρόκολο, εσπεριδοειδή φρούτα, ντομάτες, λάχανο και ακτινίδιο.
Τέλος, μετά την ηλικία των 50 ετών η έλλειψη Β12 είναι πιο πιθανή και μάλιστα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης και οι μειωμένες αντοχές που την συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται, αφού θεωρούνται φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.
Λίγο μετά από τα 40 καλό να αρχίσετε να παίρνετε τη Β12 μέσω ενός συμπληρώματος. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.
Κοινοποιήστε: