Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς μαγειρεύει το απόλυτο φαγητό για όλη την οικογένεια, δηλαδή, κεφτεδάκια.
Υλικά
- 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 300γρ. κιμά χοιρινό
- 3 – 4 φέτες ψωμί (την ψίχα)
- γάλα, για το μούλιασμα του ψωμιού
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 20 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο + λίγο ακόμη για γαρνίρισμα
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού ούζο + 2 κουτ. σούπας ακόμα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 1½ κούπα γραβιέρα, σε μικρά κυβάκια
- αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
- 1 + 1/3 κούπας φέτα
- 1 + 2/3 κούπας φρέσκο γάλα
- 2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4 – 5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το ψωμί, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, το αβγό, την 1 κουτ. γλυκού ούζο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 3
Πλάθετε τα κεφτεδάκια σε μπαλάκια μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν για μισή με μία ώρα.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλική λαβή ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κεφτεδάκια για 4 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βήμα 5
Βάζετε στο μούλτι όλα τα υλικά για την κρέμα φέτας και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 6
Προσθέτετε στο τηγάνι τις 2 κουτ. σούπας ούζο, την ντομάτα και την κρέμα. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε για 45 – 50 λεπτά .
Βήμα 7
10 λεπτά πριν βγάλετε από το φούρνο το τηγάνι ρίχνετε τη γραβιέρα ομοιόμοφρα. Γαρνίρετε με το μαϊντανό και σερβίρετε με ρύζι ή μακαρόνια.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΚΙΑΡΟΣ
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: