Αρκάς: Με ένα νέο σκίτσο μας λέει τη δική του καλημέρα ο διάσημος σκιτσογράφος. Κάνει μνεία στους 84.700 πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Αρμενία από την περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.
Να υπενθυμίσουμε πως η έξοδος των Αρμενίων από το Καραμπάχ άρχισε μετά από την πτώση της αποσχιστικής κυβέρνησης της περιοχής, την προηγούμενη εβδομάδα.
«Εως τις 6.00 (5.00 ώρα Ελλάδος), 84.770 άτομα έφτασαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία», έγραψε η Ναζέλι Μπαγντασαριάν, γραμματέας Τύπου του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, στη σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο αρμενικός πληθυσμός του θυλάκου στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν εκτιμόταν στους 120.000 κατοίκους πριν από τις τελευταίες εξελίξεις και τον πόλεμο των 24 ωρών, κατά τον οποίο Αζερικός στρατός υπέταξε με άνεση την περιοχή.
Ο Χικμέτ Χατζίεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η ένταξη των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του Αζερμπαϊτζάν θα είναι δύσκολη και πως πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το γεγονός ότι κάποιοι θα αποφασίσουν να φύγουν.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, όποτε κάποιο έδαφος στην περιοχή έχει αλλάξει χέρια, ακολουθούν εθνικές εκκαθαρίσεις.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.
Κοινοποιήστε: