του Βασίλη Καπούλα
Η Ελλάδα θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Ιράκ κατ’αρχήν με την αποστολή της κινητής νοσοκομειακής μονάδας που είχε αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν παλαιότερα. Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία. Δεν αποκλείεται μελλοντικά να σταλεί και μάχιμη εθελοντική μονάδα.
Αυτή την στιγμή η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Μοσούλης, όπου βασικά ειδικές δυνάμεις και δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου βοηθούν στην ανακατάληψη της πόλης από το ISIS.
Είναι η πρώτη επίσημη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Ιράκ.
Το που θα τοποθετηθεί το κινητό νοσοκομείο δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το ΓΕΕΘΑ ότι θα εγκατασταθεί σε περιοχή που δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό. Βέβαια σε μια δυναμικά εξελισσόμενη επιχειρησιακή κατάσταση το “Δεν υπάρχει κίνδυνος” είναι τελείως θεωρητικό, όπως αποδείχθηκε και στο Αφγανιστάν, όπου μια ρουκέτα από RPG-7 παραλίγο να εξοντώσει ομάδα Ελλήνων στρατιωτικών εντός του στρατοπέδου, ενώ και σε ανάλογα περιστατικά υπήρξαν εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις.
Πάντως ούτε και το να “σφυρίζουμε αδιάφορα” και να το παίζουμε μονίμως “νοσοκόμοι” είναι θετικό για την διεθνή εικόνα της χώρας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Και ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ισλαμική απειλή του ISIS.
Θέλουμε να πούμε ότι πολιτικά βολεύεται η κυβέρνηση με την αποστολή μιας νοσοκομειακής μονάδας (έστω και αν το Ιράκ δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή στην Καμπούλ, όπου υποτίθεται οι επιχειρήσεις είχαν τελειώσει) σε μια εμπόλεμη περιοχή.
Αλλά εν προκειμένω για το πρεστίζ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα ήταν κακό να εξεταστεί η αποστολή μιας ολιγομελούς μονάδας, δύναμης π.χ. διμοιρίας από εθελοντές των ειδικών δυνάμεων για να συμμετάσχουν σε πραγματικές επιχειρήσεις.
Θα προσέφερε και πολιτική δύναμη στη χώρα η αποστολή εθελοντικού, έστω, μάχιμου τμήματος. Πηγές του ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι η κίνηση είναι “Υπό σκέψη”.
Πάντως, μάχιμο τμήμα του ΕΣ, αλλά αποκλειστικά για προστασία της κινητής νοσοκομειακής μονάδας και τις εσωτερικές μετακινήσεις των στελεχών της, υπήρχε και στο Αφγνιστάν, απ’όπου και η φωτό.
Η προηγούμενη ανάπτυξη του κινητού νοσοκομείου έγινε στις 22 Αυγούστου 2005 στην Καμπούλ και παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του του 2007.
Το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), είναι Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών. Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων. Στη συγκρότηση της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία – Κροατία – FYROM), με έναν Αξιωματικό και 3 Υπαξιωματικούς η κάθε μία. Επίσης, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είχαν διαθέσει μία χειρουρ-γική Μονάδα.
pronews.gr
Αποφασίστηκε ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ!
Κοινοποιήστε: