Ήμουν πολύ πιτσιρίκι όταν πρωτάκουσα τη σύνθεση ‘Alpha’ του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήταν η μουσική τίτλων της εκπομπής ‘Μια ταινία μια συζήτηση’ της πολύ παλιάς ΕΡΤ. Θεώρησα πως έχοντας τόσο όμορφη μουσική θα ήταν και η εκπομπή όμορφη. Ήταν.
Μεγαλώνοντας έμαθα ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν Έλληνας που έκανε καριέρα στο εξωτερικό. Ξεκίνησε με τους Forminx, η μεγαλύτερη επιτυχία των οποίων Jeronimo Yanka ακούγεται και χορεύεται σε κάθε πάρτυ που σέβεται τον εαυτό του. Έκανε κι ένα πέρασμα από τους Idol, αν θυμάμαι καλά.
Αργότερα, στο Παρίσι πια το 1968, γνώρισε τον Ντέμη Ρούσσο κι έφτιαξαν τους Aphrodite’s Child, έχοντας μαζί τους τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη ‘Silver’ Κουλούρη. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία αρχικά και σε όλη την Ευρώπη αργότερα.
Ο Βαγγέλης μάλλον ήταν μοναχικός τύπος, καθώς εκεί στα 1975 άρχισε να πειραματίζεται με άλλους ήχους και μουσικές, αφήνοντας το συγκρότημα. Πήγε στο Λονδίνο και ίδρυσε τα Nemo Studios, όπου άρχισε να ηχογραφεί μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ και δίσκους, αν η ιδέα ήταν καλή. (Δυο έφτιαξε με τη φίλη του Ειρήνη Παπά, το άλμπουμ Ωδές και το Ραψωδίες. Για το soundtrack της ταινίας ‘Chariots of Fire’ έλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.
Όπως έχει δηλώσει, αγαπούσε ιδιαίτερα το διάστημα και την εξερεύνησή του, αγάπη που φαίνεται σε πολλά έργα του, όπως η Μυθωδία που συνόδευσε την αποστολή της NASA στον Άρη και του απέφερε το γαλλικό Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Για το σύνολο του έργου του υπάρχουν πιο διαβασμένες γραφίδες από τη δική μου. Προσωπικά μένω στις υπέροχες μουσικές των ‘Blade Runner’, ‘Ανταρσία στο Μπάουντυ’ και ‘Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα’ των Ρίντλεϋ Σκοτ, Ρότζερ Ντόναλτσον και Ρομάν Πολάνσκι αντίστοιχα. Δεν ξεχνώ επίσης πως δικό του είναι το μουσικό σήμα της ΕΡΤ (ναι, αυτό που ακούμε και σήμερα) και πως ‘έντυσε’ μουσικά τα θαλάσσια ντοκιμαντέρ του Ζακ Υβ Κουστώ.
Τον θεωρούσα πάντα πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής και θαύμαζα το πως τη συνδύαζε με το συναίσθημα. Πιστεύω πως μας έκανε όλους περήφανους. Έφυγε από τη ζωή προχθές, Τρίτη 17 Μαΐου 2022. Λογικά περιπλανιέται ευτυχισμένος στο διάστημα…
Το Διαβάσαμε Αντίο Vangelis…
Κοινοποιήστε: